Samuel Bäckman och Helén Wigh, två av tre Ferlinstipendiater.

De får Filipstads kulturstipendier

Det står nu klart vilka som tilldelas Filipstads kommuns kulturstipendier 2023. Ferlinstipendiet tilldelas författaren Helén Wigh, medan ungdomsstipendiet går till filmaren Samuel Bäckman och stipendiet till årets eldsjäl går till Leif Olsson som under flera decennier skapat och underhållit vandringsleder med lokalhistorisk anknytning.
– Det känns helt fantastiskt, säger Ferlinstipendiaten Helén Wigh.

Ferlinstipendiet har delats ut sedan 1996 för att stimulera och uppmuntra förtjänstfulla insatser på kulturens område, och kan delas ut till personer eller grupper som är verksamma i eller har anknytning till Filipstad. Persbergsbördiga Helén Wigh tilldelas stipendiet för sina historiska spänningsromaner som utspelas i Värmland, ofta i just Filipstad med omnejd. Debuten Järnmärkt kom 2021 och tilldrar sig kring gruvan i Persberg vid mitten av 1800-talet.
– Det kändes självklart att placera handlingen i Persberg när jag skrev min debutroman, berättar Helén, jag är uppvuxen vid gruvfältet där och ville levandegöra hur det var förr.

Därefter har ytterligare tre romaner givits ut, och hon har fortsatt hålla sig i Värmland. De två senaste, Tukta och Söndra, utgör starten på en serie om den polisdrömmande antikvariatsföreståndaren Elin Roth där handlingen förlagts till olika platser i Värmland i början av 1950-talet. Första delen utspelas
i Filipstad, den andra i Finnskogen.
– Jag skriver tredje delen nu, den utspelas i trakterna kring Glava, avslöjar hon, planen är att den ska komma ut hösten 2024.

Hon känner sig hedrad över att få Ferlinstipendiet och uttrycker sin tacksamhet till såväl kommunen som läsarna.
– Jag måste rikta ett stort tack till de boende i Filipstads kommun för att de vill läsa mina böcker, och för alla fina kommentarer. Det är väldigt uppskattat.
Filipstads kommuns kulturstipendier delas ut i samband med fullmäktiges sammanträde 14:e december.

Text: Nicklas Remmegård.