Belgisk familj flyttade till byn Lungsund

För snart två år sedan rullade familjen Lenders/ Paulussen norrut från Belgien för att bosätta sig i Storfors. Då hade Linda redan lärt sig en hel del svenska på hemmaplan.
– Vi googlade och såg att Storfors har en väldigt bra skola. 
Det blev avgörande, säger hon.

Att familjen landade just i Lungsund berodde på att de hittade ett hus som kändes perfekt, och de blev positivt överraskade av grannarna.
– Vi har känt oss välkomna från första början, säger hon.

De hade funderat på en flytt ganska länge, men tvekat att flytta med barnen från far- och morföräldrar.
– Men när barnen blev så pass stora kände vi att det var nu eller aldrig, säger Linda, som längtade efter mer natur, färre bilar och ett större lugn i livet.
– I Belgien hördes biltrafiken dygnet runt, här finns ett fantastiskt lugn, säger hon, på nästan felfri svenska.

Hur blev då flytten? Det var svårt att lämna kompisarna i hemlandet för Clara som idag är elva år och Olivia som är åtta år, men båda har fått svenska vänner.
– I början var jag ledsen, men de nya klasskompisarna var snälla, säger Clara.

För de vuxna blev det en prövning att söka jobb. Linda är socionom och har jobbat som chef för ett vårdteam.
– Jag jobbade en period som elevassistent och har läst SFI. Nu har jag startat ett eget företag för att hjälpa fler belgare och holländare att flytta till Sverige. Det var mycket som var krångligt med skatteverk, försäkringskassan och annat, säger Linda som driver webbsidan movetosweden.be hemifrån.
Philippe är IT-utbildad och har jobbat som civil personal inom polisen. Han sökte många jobb, men fick höra att han var överkvalificerad. Till slut fick han arbete på restaurangen i Storfors Folkets Hus.
– Jag är så tacksam för att de gav mig den chansen, säger Philippe, som nyligen började ett nytt jobb på Cambrex i Karlskoga.

Att bo på landet innebär en hel del skjutsande till barnens aktiviteter.
– Det är viktigt att barnen får ha sina hobbys och det finns mycket att välja på, säger hon, och berättar om gymnastik, kyrkans Afterschool och Arken, luftgevärsskytte, kören Sångfåglarna och lektioner i dans, piano och gitarr.
Philippe har testat skytte och golf.
– För oss är livet bättre här än i Belgien, det enda vi saknar i Storfors är väl ett konditori, säger han.

Text & foto: Eva Wiklund