Foto: Markslöjd

Låt trädgården lysa upp i höstmörkret

Utebelysning kan låta dig njuta av långa, varma sommarkvällar, men det är nu när mörkret smyger sig på som behovet av belysning av såväl praktiska som stämningshöjande skäl blir som starkast.

Utbudet av utebelysning är stort, med allt från fasadbelysning, spottar, stolpar, slingor, markbelysning, pollare, vägglampor och mycket mer, med mängder av varianter och modeller för varje typ av belysning. För att välja rätt belysning för just dina behov finns mycket att tänka på. Några av de viktigaste aspekterna att överväga är följande:

• Syfte och funktion: Vad ska belysningen användas till? Vill du skapa en allmän belysning för att se var du går, eller vill du framhäva specifika trädgårdsdetaljer? Ska den ge säkerhet, vägledning eller bara skapa en mysig atmosfär?

• Placering: Var ska belysningen placeras? Här kan det vara bra att gå en runda i trädgården för att se vilken typ av ljus du vill ha var, men också vilka typer av lampor och armaturer som fungerar bäst på olika platser. Tänk också på höjd, vinkel och styrka på ljuskällorna för att de ska ge önskat ljus utan att blända (eller störa grannar).

• Design och utseende:Vilken typ av belysning passar din stil? Vilken stil vill du ha på din utomhusbelysning? Det finns många olika modeller att välja mellan, från klassiska lyktstolpar till moderna spotlights. Här är det naturligtvis en fråga om tycke och smak, men det är som regel bra att utgå från husets och trädgårdens karaktär och se vad som passar bäst. I vissa miljöer känns en lyktstolpe i gammal stil helrätt medan det på ett annat ställe hade passat bättre med fasadbelysning.

• Ljuskälla: I dag är led vanligast, och är i de flesta fall ett bra val då de är energisnåla, har lång livslängd och numer finns i många olika styrkor och toner. Det finns dock många olika typer av ljuskällor, och beroende på syfte och vilket ljus du vill ha kan exempelvis halogen vara ett bra alternativ. Solcellslampor har blivit populära för utebelysning sommartid, men fungerar av uppenbara skäl sämre under vintern.

• Säkerhet: Se till att belysningen har rätt IP-klass, är avsedd för utomhusbruk och är vädertålig och hållbar. Och kom ihåg att det i trädgården precis som inomhus krävs en behörig elektriker för att göra installationer med starkström.

Text: Nicklas Remmegård.