Henrik Sundström och Ida Dahlin kunde inte motstå det gamla huset i Lekhyttan, nu blir det deras drömhem.

Henrik och Ida förvandlar ödehus  till drömhus

Ett ödehus i Lekhyttan håller på att få nytt liv. Här förvandlar Ida Dahlin och Henrik Sundström det länge övergivna huset till sitt drömboende.
– Vi hade väl egentligen inte tänkt oss en så här stor renovering, men vi kunde inte motstå huset, säger Ida.

När Henrik och Ida förra hösten köpte huset hade det stått tomt i över 40 år, och skicket var därefter. Det första halvåret gick åt till att tillsammans med vänner och familj riva ut väggar, golv och tak, och man har dragit in vatten och avlopp och dragit ny el.
– Att ta bort den gamla elen var bland det första vi gjorde, det kändes inte säkert att tända lamporna, säger Henrik med ett leende.

Det mesta av vad de kallar grovjobbet är gjort, men ännu återstår mycket arbete innan renoveringen är färdig. Nu handlar mycket om ytskikt, man jobbar med att få in all golvvärme för att kunna lägga golven och väntar på att kunna montera fönstren man lämnat in för renovering. 
– Det är de äldsta fönstren i huset, berättar Ida.

Man har försökt behålla det som går, exempelvis lyfte man ut golven i köket och matrummet försiktigt i syfte att kunna ha dem kvar och man har sparat en del lister och socklar, men man har också gjort ändringar där det krävts.
En vägg har rivits för att göra hallen rymligare och där kommer man också sätta igen ett fönster och flytta dörren så den ligger i linje med dörren till glasverandan utanför. De har även tagit bort groventrén på ena gaveln för att bygga ett badrum och istället för trappan till övervåningen som då revs kommer det byggas en ny trappa i hallen. Mycket av jobbet har man kunnat göra själva, annat har man fått leja hantverkare för.
– Det är klart att det gått upp och ner i perioder, men överlag har det gått överraskande smärtfritt, menar Henrik, med tanke på hur läge det stått tomt var huset förvånansvärt friskt.

De hittade huset på Hemnet redan 2020 och tyckte att det såg fint ut på bilderna och åkte ut och tittade. Då var de fortfarande studenter och inte aktuellt att köpa, men efter att ha passerat huset många gånger bestämde de sig till sist för att slå till.
– Det var en för bra möjlighet för att låta bli, säger Henrik, en sådan här möjlighet får man bara en gång.

Ida lyfter fram att de inte har någon tidigare erfarenhet av renovering, och att man fått lära sig längs vägen. Något som också inneburit att slutdatumet fått skjutas upp ett par gånger då det varit svårt att bedöma hur lång tid olika moment kräver, men just nu är målet att kunna flytta in på nedervåningen till våren.

De vet inte exakt hur gammalt huset är, men det byggdes någon gång kring förra sekelskiftet och ambitionen är att bevara husets karaktär, men med en modern touch.
– Det är lite speciellt med äldre hus, det finns inte en rak vinkel men det är roligt att hitta lösningar och man får anpassa sig och bygga efter huset, menar Henrik.

Utifrån är husets mest framträdande drag den stora glasverandan. Den kommer givetvis rustas upp och behållas.
Kallt på nedervåningen, men med en tanke att kunna isolera på övervåningen. Här ser de många härliga kvällar framför sig.
– Det är faktiskt ända fram till nu man kunnat sitta där, säger Ida. Och just som hon sagt det börjar årets första snö falla utanför de bedagade men vackra spröjsen.

Text & foto: Nicklas Remmegård.
Förefoton: Privata