Några av auktionens höjdpunkter, en Indian, en Henderson, en Pierce och en ACE.

Unik värmländsk motorcykelsamling på auktion

I slutet av september går en unik samling motorcyklar på auktion när Sajab Vintage och Auctionet fått förtroendet att sälja samlaren Ingemar Liljegrens livsverk. Liljegren Motorcycle Collection består av 87 motorcyklar och en stor mängd reservdelar, broschyrer, skyltar och annan motorcykelkuriosa.
– Det här en av Sveriges största privata motorcykelsamlingar och den innehåller flera förväntade miljonobjekt, säger Manne Sjöberg, marknadsansvarig på Sajab Vintage.

Huvudnumret är givetvis motorcyklarna, där majoriteten är från 1920- och 30-talen, men vissa av dem betydligt äldre än så. Nämnas kan exempelvis en Simplex från 1907 och en Pierce Four av 1912 års modell, varav den senare är ett av de verkliga toppnumren och med ett utrop på 1,2 miljoner har auktionens högsta värdering.

Ingemar Liljegrens samling av motorcyklar har byggts upp under många år. Sin första motorcykel köpte han för 75 kronor en sommar i början av 50-talet, han var då 15 år gammal och det blev starten på en livslång passion för motorcyklar och bilar. Under åren har många fordon både tillkommit och sålts, men de som betytt mest för Ingemar har stannat kvar i samlingen. Ett livsverk som han på grund av hög ålder nu väljer att lämna vidare till nya entusiaster.
– Det är lätt att bli fascinerad av samlare och deras enorma passion för sitt intresseområde. Att få ta del av en samling, som kanske tagit en livstid att få ihop, är för en auktionsnörd som jag något av det roligaste man kan få vara med om, säger Tom Östman, intendent vid Auctionet i ett pressmeddelande.

Samlingen har fram till nyligen stått i ett privat museum i de värmländska skogarna och har kommit att kallas för Sveriges hemligaste samling.
– Det här är en av Sveriges största privata motorcykelsamlingar och den innehåller flera förväntade miljonobjekt. En del är museumrenoverade, andra är orörda, säger Manne Sjöberg, och lyfter fram att man är glada över att även en stor mängd originalreservdelar finns bland objekten.
– Det borgar för att mekandet med fina kvalitetsobjekt kan fortsätta framledes, menar han.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Sajab Vintage