Lena Nyholm hade skapat Formex huvudutställning Meeting Magic på entrétorget.

Höstens trender visades på Formex

När höstens Formex gick av stapeln på Stockholmsmässan kunde besökarna som vanligt få en försmak på de inredningstrender som kommer dominera i höst och vinter. Uppemot 400 utställare stod redo för att visa det senaste inom design och formgivning, och på det späckade programmet fanns allt från inspiration till trendspaningar och samtal om branschens framtid.

Precis som de senaste åren fortsätter naturen vara en stark trend. Dels i material och färger, men också i organiskt mjuka former där enkelhet står i centrum. Den lugna, avslappnade
hemkänslan lyfts också fram inför hösten. I en orolig omvärld vill vi ha hemmet som en trygg punkt för såväl umgänge som avslappning, och nu handlar det snarare om det ombonade än det stramt avskalade. Vilket, som nämnts, uppnås genom enkelhet i formerna snarare än utsirat överdåd.

Det naturliga kan gärna kombineras med starka färger som bryter av, och tittar man i den trendguide som tagits fram ser man många blå och röda nyanser, men också en del grönt. Det syns i exempelvis kuddar och textilier, men även föremål som ljusstakar, lampor och keramik, samt en del möbler.

I mässans avdelning Design Talents, där ett 20-tal unga formgivare varje år får möjlighet att visa sig och sina produkter, gick priset för Best in Show till en lösning som låter oss ta in just naturen i hemmet. Elin Fyhr står bakom Plantstraws, en lösning för bevattning av krukväxter där juryn lyfter fram att tekniken fått ny kostym med hög designfaktor och att det därigenom skapats en helt ny skulptural designlösning till en beprövad metod, och kallar produkten för sinnlig, slirig, vacker och funktionell.

– Jag har arbetat med och utvecklat Plantstraws under många år och det känns fantastiskt att i en konkurrens med så många duktiga formgivare få priset. Jag älskar växter och inredning, så för mig är Plantstraws den perfekta produkten som både fyller en funktion och blir en snygg detalj i hemmet, säger Elin Fyhr i pressmeddelande.

Växter tar in naturen i hemmet och skänker lugn, produkten låter dig koppla av då du inte behöver vattna, har de runda, organiska men likväl enkla former som efterfrågas och kan bli en färgklick i inrednin-
gen. Kanske kan Plant-straws ses som höstens trender i koncentrat.

Text: Nicklas Remmegård. Foton: Formex