Michael Nordeman är glad att kunna förlänga avtalet med bokbussen.

Späckad höst på Storfors bibliotek

Storfors bibliotek har sökt och fått ytterligare bidrag från Kulturrådet, vilket möjliggör att det lokalhistoriska projektet kan fortsätta till sommaren 2024.
Dessutom får även bokbussen fortsätta att rulla ett par år till.
– Det känns riktigt positivt, säger bibliotekschef Michael Nordeman.

På Storfors bibliotek väntar en späckad höst med olika arrangemang både för barn, vuxna, lokalhistoriskt intresserade och andra. Naturligtvis pågår även den vanliga verksamheten med boktips, information om allt mellan himmel och jord samt utlåning av olika typer av media.
Redan i slutet av augusti drog språkcaféet igång. Det arrangeras i samverkan med Röda Korset och Svenska kyrkan. Dessutom sponsrar ICA Nära med fika.
– Alla är välkomna. Både den som har svenska som modersmål och den som behöver träna extra på svenskan, säger Michael, och betonar att caféet är en bra plats för att hitta gemenskap och för att skapa nya vänskapsband.

Språkcaféet pågår på onsdagseftermiddagarna, och på förmiddagarna bjuder man istället in till seniorsurf. En populär aktivitet som pågått under flera år.
– Vi hjälper varandra med frågor kring datorer, telefoner, surfplattor och digitala tjänster, berättar Michael.

Enklare fika finns till självkostnadspris och man kan delta en eller flera gånger utan föranmälan.

Att bokbussen kan få en rejäl förlängning gläder bibliotekschefen, och säkert också alla låntagare på landsbygden.
– Det känns roligt att den får rulla i två år till, säger Michael.

Anita Andersson jobbar med det lokalhistoriska projektet som nu blivit förlängt.  I samarbete med konstnären Sasha Bergdahl Larsson har SFI-elever fått bygga collage på temat lokalhistoria – som ska visas under hösten. Det blir också flera lokalhistoriska föreläsningar samt berättarträffar.
– Jag upplever att det finns ett stort intresse för lokal historia här i Storfors och det är väldigt inspirerande, säger Anita.
Barn- och ungdomsbibliotekarie Anna Lundqvist puffar lite extra för höstlovsveckan då biblioteket är öppet. En skrivareftermiddag är planerad, men fler aktiviteter kommer att dyka upp.

Text & foto: Eva Wiklund