Kylskåporsakar många vattenskador

Enligt statistiken ökar antalet vattenskador i kök. En fördjupning i försäkringsbolagens inrapporterade skador visar att kylskåpet är den vanligaste orsaken till vattenskador i just köket, skriver Vattenskadecentrum i ett pressmeddelande.

– 73 procent av skadorna från kylskåp är kondensskador. Det innebär att det dels kan handla om brukarfel, dels att kylen inte har tillräcklig förmåga att ta hand om kondensen, säger Pierre Lundborg, projektledare för projektet Köket, som drivs av Vattenskadecentrum.

Han lyfter även fram att en ökad mängd frukt och grönt i kylskåpen skapar mer kondens, samt att förändringar i design och funktion förändrat förutsättningarna att ta hand om kondens. Energisnåla kylskåp verkar inte klara av att ta hand om kondensvattnet.
– Förr fanns ett mellanrum under kylskåpen. Det gör det inte idag, dessutom är dörrarna tjockare. Det, i kombination med att tekniken inte är anpassad till den mängd frukt och grönt som vi förvarar i kylskåpet, tycks vara orsakerna, säger Pierre Lundborg.

Samtidigt visar resultatet i en Sifo-undersökning från Dina Försäkringar att få hushåll har skydd mot vattenskador. 83% av de svarande har brandvarnare, nära hälften inbrottslarm men 10% har investerat i vattenlarm för att upptäcka vattenläckor.
– Vattenskador är ofta både kostsamma och tar lång tid att reparera, och den viktigaste orsaken till det är att de i många fall inte upptäcks i tid. En vattendetektor varnar direkt vid eventuella vattenläckage och borde ha en lika självklar plats i hemmet som brandvarnaren, säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar i ett pressmeddelande.

Text: Nicklas Remmegård 
Foto: Dina Försäkringar