Linda Jurmu visar några av verken i ateljén.

Visar teckningar, kollage och mekaniska skulpturer på Konst runt Möckeln

En av de konstnärer som medverkar på årets Konst runt Möckeln är Linda Jurmu, som tillsammans med Christer Norrström och Johnny Nilsson ställer ut på Bergmans Gjuteri.
– Konst runt Möckeln är en jättefin konstrunda, det ska bli kul att ställa ut ihop med Christer och Johnny, säger hon.

När Linda Jurmu fick frågan av Christer Norrström om att vara med som gästutställare på Konst runt Möckeln föreslog hon att de skulle använda Bergmans Gjuteri – där hon har sin ateljé – som utställningslokal, vilket både Christer och hans andre gästutställare, fotografen Johnny Nilsson, nappade på direkt.
– Det ligger centralt, är en häftig lokal och om vädret är fint kan vi ha stora porten öppen, säger Linda och ser sig om i lokalen, bara att komma in här blir roligt för besökarna.

Hon kom tillbaka till Karlskoga 2016 efter att i många år varit verksam i Stockholm, och efter att först ha lånat gjuteriets gamla modellverkstad fick hon erbjudande om att hyra in sig permanent i ett rum på det drygt hundraåriga husets ovanvåning. Längs väggarna i ateljén står teckningar och kollage, i fönstret tre skulpturer av pumpar.
– Mina mekaniska skulpturer börjar ofta med en fascination för rörelse och hur något förflyttas, säger hon och berättar att arbetet med dem varvas med perioder av teckning.

Under Konst runt Möckeln kommer hon att visa ett axplock av vad hon arbetar med just nu. Teckningar och kollage, några av de mekaniska skulpturerna.

– Det här är mycket färg för att vara jag, säger hon och visar upp ett kollage där två flickor står framför rykande skorstenar, annars jobbar jag oftast med dova toner.

Hon ser fram emot att träffa publiken under konstrundan, liksom att få göra det tillsammans med
Johnny Nilsson som visar sina fotografier och Christer Norrström som kommer visa måleri och grafik.
– Det ska bli jättekul att ställa ut ihop, säger hon, det är tre helt olika konstnärskap.

Text & foto: Nicklas Remmegård