Tomas fortsätter utforska ödehusen

När Tomas Molin häromåret släppte sin första bok om ödehus, Bland tomtar och troll i ödehusen, kunde han inte ana vilket intresse för ämnet som fanns ute i stugorna. Boken sålde i fler exemplar än han kunnat drömma om, och i våras kom uppföljaren En magisk resa bland ödehusen.
– Varje hus har sin egen speciella historia och att upptäcka dessa gamla älskade hem är både sorgligt, vackert och lite spännande, menar han.

Efter den första bokens succé kändes det självklart att skriva en till. I den nya boken har Tomas kunnat borra lite djupare i historierna om husen och de människor som en gång bebott dem. Precis som sin föregångare har den fått ett varmt mottagande.
– Det har varit ett otroligt bra mottagande, säger Tomas, ödehus väcker nostalgi och känslor och jag får många fina kommentarer.

I den rikt illustrerade boken – den innehåller över 200 bilder, alla utom en handfull arkivbilder i färg – får vi bland mycket annat följa med till ett 1600-talshus, en övergiven by i Bergslagen och ett ödehus mitt inne i stan. Här ges exempel på hus som vandaliserats, men också glädjehistorier om hus som räddats och rustats upp. Som exempel kan nämnas det hus som i boken kallas Det vackra ödehuset, ett stort och pampigt hus i skogen i Närke som köpts av ett ungt, byggnadsvårdsintresserat Stockholmspar i avsikt att varsamt och med respekt för husets historia renovera och ge det nytt liv.
– Många av de här husen är snart borta och då känner jag mig nöjd att de lever kvar i min bok, och när gamla hus räddas och får nytt liv är det extra kul, säger Tomas

Han kommer fortsätta besöka ödehus, både sådana han får tips om och de han själv letar upp. Arbetet med en tredje bok är redan igång, och finns efterfrågan är det inte otänkbart att det blir fler ändå. Ödehus att berätta om saknas nämligen inte.
– Det finns mycket ödehus och de är inte svåra att hitta, det finns så mycket historier… jag har bara skummat på ytan.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Tomas Molin