På Marita Sjöbergs stora altan har vännerna tillbringat många fina sommarkvällar.

”Som att bo i hus – men utan krångel”

I Storfors har Stiftelsen Björkåsen cirka 400 lägenheter i åtta olika bostadsområden.
Många nära sjö eller skog.
Grannarna Marita Sjöberg och Anna Eriksson tycker att boendet är så nära ett eget hus som man kan komma – utan allt krångel.

Marita har bott i lägenhet i området Björkåsen under många år, men för tre år sedan flyttade hon in i en lägenhet i markplan i näraliggande området Gjutåsen.
– Jag ville bo på marken och nu har jag två fina altaner och möjlighet att odla i pallkragar. För mig är det här perfekt, säger hon, och tycker att lägenheterna är som små radhus.

Strax nedanför bor väninnan Anna som flyttade in ett halvår efter Marita.
– Vi brukar ses halvvägs mellan husen där man kan grilla och sitta i kvällssolen, eller så tar vi turer i skogen tillsammans, säger Anna.

Strax bortanför Maritas hus leder en liten bro över till skogsområdet och här har Marita sina speciella ställen.
– Jag älskar att plocka svamp och det finns det gott om, säger hon.

De båda vännerna har varsin trerummare med lite olika storlek. Varje lägenhet har egen tvättmaskin och torktumlare.
Att få hjälp när något krånglar uppskattar de.
– Jag måste säga att fastighetsskötarna alltid ger snabb service. Det är verkligen bekvämt, säger Anna.

Boytan är på mellan 76 och 82 kvadratmeter och varje lägenhet har en egen elpanna.
– Eftersom vi betalar kallhyra har ju kostnaden dragit iväg i vinter när elen var så dyr, men det är det värt för att få bo på det här sättet, säger Marita, som under hösten får sin elpanna utbytt mot en luft-vatten-pump.

Båda trivs med att bo i ett mindre samhälle och även om Gjutåsen ligger i skogskanten så är det också nära in till centrum.
På fritiden är de engagerade i Föreningen Storfors Skidor som arrangerar brasfrukostar vid klubbens stuga och som även sköter om Lårhöjdsstugan längs en av kommunens vandringsleder.
– Jag stortrivs med lugnet och närheten till naturen. Det är enkelt att ta en cykeltur runt sjön eller ge sig ut på nån av vandringslederna. 

Nöjeslivet är ju inte så intensivt, men jag sätter värde på att kunna gå till Tavernan ibland. Där har de god mat och underhållning då och då, säger Marita.

Små utflykter i närområdet lockar dem och de har sina favoritpärlor.
– Jag gillar vandringsleden på kanalbanken från Bjurbäckens slussar fram till Källsfallet där det finns en fin fikaplats, säger Marita, medan Anna tipsar om Asphyttans lilla idylliska by.
– Dit är det roligt att ta med vänner och bekanta.
Att cykla ner till båthamnen och ta en kort promenad på den lilla ön är också trevligt, menar båda. Just nu finns rapporter om att ugglor synts till där. 

Text & foto: Eva Wiklund