Snart är Oxhälja här: ”Alla knallar längtar till Filipstad”

När hösten så sakteliga börjar närma sig drar marknadssäsongen igång på allvar. I särklass störst i vårt område är Oxhälja i Filipstad som 1-3 september fyller gatorna i centrum med köpsugna.
– Vi är i stort sett färdigbokade, alla knallar längtar till Filipstad, säger Ulf Elmér som är ordförande för arrangerande stiftelsen Oxhälja marknad.

Första helgen i september är sedan många år ett klassiskt datum i marknadskalendern där Oxhälja traditionsenligt ligger. Att marknaden är emotsedd hos både besökare och medverkande knallar går inte att ta miste på.
– Alla knallar vill åter till Filipstad, för här gör de alltid bra affärer, säger Ulf Elmér med ett leende, folk går alltid ut på marknaden oavsett väder, och redan nu ser vi på Facebook att det är många som längtar.

Så gott som alla av de nära 800 marknadsplatserna är bokade, och det bjuds ett stort och blandat sortiment när hela centrala Filipstad fylls med knallar. Ulf lyfter fram att man i år har en hel del nya knallar, och påpekar att det med ett så brett utbud är svårt att lyfta fram någon enskild produkt som brukar vara extra efterfrågad.
– Var och en skapar sin egen inköpslista för marknaden, menar han, det är olika vad man tycker om.

Oxhälja, som arrangerats sedan 1600-talet, är en av Sveriges största marknader med omkring 30 000 till 40 000 årliga besökare över de tre dagarna.
– Det är den största årliga tilldragelsen i Filipstad, och en riktig hemvändarhelg där många passar på att komma hem för marknaden.

Utöver marknadsknallarna kommer Ekman Event att ha mat- och serveringstält med underhållning på stora torget, och Axels Tivoli finns på plats i centrum. Där särskilt det sistnämnda är populärt hos ungdomarna.

Historiskt har man haft väldigt få regniga marknader, så även om sommaren i stora delar varit ostadig har man gott hopp om fint marknadsväder.
– Vi hoppas att vädret vänder till början av september, säger Ulf, och vi hälsar alla hjärtligt välkomna till Filipstad.

Alla marknader i Värmland och Örebro län under hösten

Augusti

26-27/8 Noramarken, Nora

26/8 Nysäters marknad, Nysäter

26/8 Sannerudsmarken, Tiveden

30/8 Askersunds Höstmarknad, Askersund

September

1-3/9 Oxhälja, Filipstad

2-3/9 Skördefest på Wärmlandsnäs, Säffle

8/9 Kumlamarken, Kumla

8-10/9 Torsby marknad, Torsby

9-10/9 Hällefors marknad, Hällefors

15-17/9 Årjängs marknad, Årjäng

16/9 Storfors Marknad, Storfors

22-24/9 Kopparbergs marknad, Kopparberg

23/9 Råda marknad, Råda

24/9 Olsäters marknad, Olsäter

29/9 Säffle Höstmarknad, Säffle

30/9 Åtorpmarken, Åtorp

Oktober

2/10 Grythyttans marknad, Grythyttan

3/10 Sannamarken, Fjugesta

6/10 Sunne marknad, Sunne

6/10 Hallsbergsmarken, Hallsberg

7/10 Karlskoga Höstmarknad, Karlskoga

7/10 Arvika marknad, Arvika

11/10 Höstmarknad, Kristinehamn

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Sirpa Tanskanen