Saskia van Vugt och Martin Regborn vann 14,5 km för damer respektive herrar, och slog båda banrekord.

Många ville springa Svartåloppet

Lördag 12 augusti gick det 42:a Svartåloppet av stapeln. Efter ett par år med vikande deltagarantal till följd av pandemin blev det succé med över 200 deltagare i de olika klasserna.
– Så många deltagare var ett bra tag sedan vi hade, jättekul, säger Lennart Roos, ordförande för arrangerande Svartå IF.

Även längs banan var det god uppslutning för att heja fram löparna, och det verkar ha gjort susen för fort gick det. Den blöta banan till trots bjöds rekordtider för både herrar och damer på 14 kilometer. Martin Regborn, som häromåret tog EM-guld i orientering och gick in som favorit i loppet, sprang i mål på nya banrekordet 47:06, och strax därefter korsade holländska Saskia van Vugt mållinjen på 1:01:27, vilket var nytt rekord för damer.
– Hon var här på semester och fick se att loppet skulle genomföras, berättar Lennart Roos.

På den kortare 5,5 kilometersslingan segrade Henrik Björndahl och Ebba Fryxell på 22:17 respektive 25:06, och bland barnen som sprang 2,5 kilometer var Alexander Stamenovic och Kajsa Lindström snabbast.
– Vi har haft en väldigt stor ökning bland barn i år, det är roligt.

Lennart kan se tillbaka på ett lyckat lopp med många deltagare, fina resultat och glada miner från såväl löpare som funktionärer och åskådare. Till och med vädret visade välvilja och bjöd på uppehåll under loppet.

– Det har gått klockrent, allt klaffade jättebra, menar han och berättar att det inte bara blev rekord i löpspåret, även vid sidan av banan har man slagit rekord i form av uppslutningen från sponsorer som varit med och stöttat för att loppet ska kunna genomföras. 

Årets Svartålopp var som ovan nämnts det 42:a i ordningen, och fler lär det bli.
– Nu satsar vi mot 50 år i rad!

Text: Nicklas Remmegård. 
Foto: Lennart Roos