Christoffer ny vd för Stiftelsen Björkåsen

Från och med hösten är Christoffer Andersson vd för Stiftelsen Björkåsen. 
– Det känns väldigt spännande att få vara med och bidra till något positivt, boende är en central del för välmående – både för enskilda och för en hel bygd, säger han.

Christoffer har tidigare arbetat som ekonomi- och personalchef för Heab i Kristinehamn, men hade hunnit lämna jobbet för att kunna lägga mer tid på sitt eget företagande när förfrågan om jobbet i Storfors dök upp. 
– Jag har jobbat som konsult inom ekonomiområdet på kvällar och helger och nu ville jag testa att driva eget som huvudsaklig syssla, säger Christoffer som bor med sambo och två barn i Karlskoga. 

Men när frågan kom om en 60-procentig tjänst som vd för Stiftelsen Björkåsen, tänkte han om. 
– Det känns ganska lagom för mig. Jag kan fortfarande driva eget, men får också den här positiva utmaningen där vi tillsammans kan jobba för att lyfta den lilla orten, säger Christoffer, som aldrig jobbat inom kommunal verksamhet tidigare. 
– Till skillnad mot det privata näringslivet är inte vinsten målet här, utan istället vad vi kan åstadkomma för pengarna, säger han, och poängterar att det handlar om att vara effektiv och ge största möjliga nytta för de medel man förvaltar. 

Stiftelsen har 400 lägenheter varav just nu ett 25-tal finns lediga för uthyrning. En rundtur i Storfors centrum har gett Christoffer en överblick över de olika bostadsområdena. 
– På bara en halv dag kunde jag bilda mig en liten uppfattning och jag ser ju att det finns stor potential här. Vi har närhet till skog, sjö eller centrum i många fina lägen, säger han. 

Under hösten handlar arbetet om att ta fram en långsiktig plan för att skapa kvalitet i bostadsbeståndet. På dagordningen finns försäljning eller uthyrning av de verkstadslokaler som Stiftelsen äger, för att kunna fokusera på kärnverksamheten som är lägenhetsboende. 

Utvändigt är många hus renoverade, inte minst med nya tak. Invändigt är några av de lediga lägenheterna nyrenoverade, och flera står på tur. En insats som planeras är också att byta ut elpannor mot luft-vattenpumpar som ger hyresgästerna en miljövänligare och mer kostnadseffektiv uppvärmning. 
– Vi kommer att byta några i taget, framför allt när elpannorna går sönder, säger Christoffer, som ser fram emot att få vara med och skapa ordning och reda samt en långsiktigt plan för hållbar utveckling av bostadshusen i Storfors.

Text & foto: Eva Wiklund