Flera av föremålen med kunglig proveniens.

Firade jubileumsår med kunglig avdelning

Bukowskis passade under sin årliga auktion Important Spring Sales på att uppmärksamma det dubbla kungliga jubileumsåret med en särskild avdelning för föremål med kunglig proveniens. Här fanns kungaporträtt, men också ett saltkar och en äggställare.

Det är nu ingen ordinär saltströare eller äggkopp det handlar om. Utförda i guld utgör de utsökt hantverk alldeles i gränslandet mellan det sengustavianska och empiren. De båda föremålen, beställda av Karl XIII, klubbades tillsammans för 580 000 kronor.

Ett annat gyllene objekt var den presentationsdosa Gustav III 1777 skänkte till Gerard De Visme efter att hans bror, den brittiska envoyén i Stockholm avlidit. Dosan, med kungens porträtt på locket, gick något över utropspriset och såldes för 165 000 kronor. Något över utropspriset gick även Per Krafft d. ä.s målning av Gustav III iklädd den nationella dräkten. Den blev dyrast av de kungliga föremålen och landade på 580 000 kronor. Sett till auktionen utöver de kungliga föremålen ligger den dock i lä prismässigt. Allra dyrast blev två tavlor av den armenisk-ryske konstnären Ajvazovskij, som gick för 4 miljoner vardera.

Bland de kungliga föremålen kan i övrigt nämnas en karmstol som tillhört Oskar I (60 000 kronor), ett kejserligt cigarettetui från Fabergé (195 000) och en brosch från drottning Sofia som med sitt klubbade pris på 26 000 kronor mer än dubblade värderingen på 8-10 000. Bland övriga icke-kungliga höjdpunkter fanns ett armband och en ring från Cartier Panthère som värderats till 2,3 respektive 1,8 miljoner men båda återropades, en sekretär av 1700-talsmästaren Haupt som trots att den gick under utropspriset såldes för 1,8 miljoner, och målningar av Zorn och Carl Larsson gick för mellan 1,8 och 3,55 miljoner. Slutligen blev det ytterligare en miljonnotering på auktionens sista dag då en förgylld Tara-skulptur från Mingperioden värderad till 200-250 000 klubbades för hela 1 050 000 kronor.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Bukowskis