Har skapat en vacker trädgård med storslagna vyer

En grusväg med en strimma gräs mellan hjulspåren vindlar genom skogen. Att Vänern bara är ett diskuskast bort är svårt att tro.
– Folk som kommer hit blir lite häpna när det öppnar upp sig alltihop, säger Carina Bäckström med ett leende.

Här, med milsvid utsikt över Varnumsviken mot Kristinehamn, har hon och maken Sven med en hel del slit byggt sitt hus och skapat sin drömträdgård. De har gjort det mesta själva, tagit allt lite steg för steg. I trädgården har de inte haft någon övergripande plan utan går på lust och idéer som dyker upp, låtit det växa fram bit för bit.
– Skapandet är viktigt för oss båda, säger Carina och får medhåll från Sven.
– Det är roligt att göra något där man ser att det blir resultat, säger han.

De delar intresset för trädgård, beskriver det som att Sven bygger och att Carina håller på med växterna. Växthuset har de byggt, de vackert mönstrade plattorna runt det har Sven gjutit själv, liksom bordet och bänkarna i den lilla bersån där han med hjälp av ormbunksblad skapat mönster i bordsskivan.

Fontänen som porlar intill växthuset använder sjövatten, som sedan rinner vidare till dammen strax nedanför. Här brukade man ha koifiskar, men sedan minken tog dem har de inte skaffat några nya. I närheten av dammen växer amerikanska blåbärsbuskar, och på andra sidan finns odlingarna med lök, ärtor, potatis, kål och gurka.
– Tidigare var det mest blommor men nu har vi börjat gå över mer och mer till grönsaker och ätbart, menar Carina.
– Efter midsommar har vi potatis hela sommaren, fyller Sven i.

Den öppna trädgård de hade i mitten av juni lockade ett 60-tal besökare som kom för att titta på trädgården, njuta av sjöutsikten och låta sig inspireras. Tanken på att arrangera öppen trädgård har funnits länge, men det här var första gången man gjorde slag i saken.
– Det var jättekul, vi fick jättemycket positivt från de som var här, mycket frågor och kommentarer om att man vill göra liknande som här, säger Carina.

Besökarna fick ströva fritt i trädgården, Carina och Sven bjöd på fika och folk slog sig ner runt om med sitt kaffe.
– Man blir lite hemmablind, konstaterar Sven, så nu blev man påmind hur fint det är.
Ute på fjärden puttrar en fritidsbåt förbi, ett vindkraftverk snurrar slött vid horisonten. Fint är en under-
drift.

Vill du besöka en öppen trädgård i sommar? Håll utkik i trädgårdsgrupper i sociala medier och hos trädgårdsföreningarna för att se var och när trädgårdar öppnas upp för besök.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Studio FloraRosea/Caroline Solberg