Loïc Schlentz, Tobias Hagge, Tobias Rusnak, Lenard Kokai, Michael Rapke och Florian Fries uppträder lördag 15 juli.

Sommarmusikveckan återvänder till Lundsberg

För fjärde gången arrangeras nu en späckad musikvecka i Lundsberg den 8-15 juli..
– Vi arbetar på att musikfestivalen ska växa. I år får vi exempelvis besök av världsstjärnan Ronald Brautigam, säger Karin Merazzi-Jacobson.

Det är den ideella föreningen Sommarmusik Lundsberg som driver musikveckan och Karin är ordförande och konstnärlig ledare. Till sin hjälp har hon både familj och vänner – många av dem återvändare med rötterna i Lundsberg.

Musikveckan har sin bas i Lundsbergs kyrka, men en stor del av evenemangen sker också på Café Strömstaren med konstutställning, allsång och annan underhållning under namnet ”Sommar vid forsen”.

I år bjuder man också på ett ”bakom-kulisserna-evenemang” när besökarna får vara med i Musikstallet när The Real Comedian Harmonists förbereder sin konsert. Det blir även en familjeföreställning med clownen och trollkarlen Gajoni samt ett pass med Yin Yoga.
– Vi breddar musikveckan så att det ska passa många olika smakriktningar, men i grunden är det ju en kammarmusikvecka där vi vill erbjuda högklassiga konserter, säger Karin, som har fått höra att musikveckan passar bra in i Region Värmlands kulturlandskap.

Förra året var veckan välbesökt och många passade också på att se de konserter som livesändes. Även i år sköter Lungsundsbon Michael Johansson livesändningarna från kyrkan.

Karin har fått stor uppskattning för konsertlokalen från de tillresta artisterna – många långväga från olika länder.
– En pianist från Riga sa att det var som att spela i Wigmore Hall i London, säger hon.

Föreningen har fått bidrag från bland andra Kulturrådet, Region Värmland och Sparbanksstiftelsen Bergslagen. Man kan därför fortsätta med frivillig entré även om det går att reservera sittplatser på veckans två sista dagar, 14-15 juli, mot en avgift.
– Alla ska kunna delta, så det kommer att finnas sittplatser längst bak i kyrkan med fri entré på dessa konserter, säger hon.

I samband med veckan blir det även två visningar av Lundsbergs skola lördagen den 8 juli där man får se själva skolbyggnaden, elevhem, bibliotek, butik och aula.
– Det har vi önskat i flera år så det känns väldigt roligt att det kan genomföras i sommar, säger Karin, som vill att veckan ska bli en levande mötesplats för hela bygden och för intresserade utifrån.
– Vi tar små steg och bygger upp detta bit för bit. Förhoppningsvis tar en yngre generation över så småningom, säger hon.

Program: sommarmusik-lundsberg.se

Visning av Lundsbergs skola sker lördag 8/7 klockan 12.00-13.00 samt klockan 14.00-15.00. Ingen föranmälan. Samling vid skolans entré.

Text & foto: Eva Wiklund.