Semestra naturnära och bekvämt med glamping

Under det senaste decenniet har glamping blivit allt vanligare. Ordet är en sammanslagning av glamour och camping och kan beskrivas som en lyxigare form av camping där du har campingens närhet till naturen men bekvämlighet som på ett hotell. I Örebro län finns flera glampingar för dig som vill bo naturnära i tält utan att göra avkall på bekvämligheten.

När Frankrikes Frans I och Englands Henrik VIII på 1500-talet möttes för överläggningar i Balinghem nära Calais gjorde de det i en för ändamålet byggd tältby. Här försökte de båda kungarna överglänsa varandra i en uppvisning av lyx, med tält av guldtyg och fontäner flödande av rödvin. Begreppet glamping myntades på 2000-talet, men kanske var det här, på Camp du Drap d’Or eller Gyllenduksfältet, fenomenet uppstod.

Så vitt vi kunnat utröna är det ingen av glampingarna i närområdet som erbjuder gyllene tält eller vinfontäner. Dagens glamping kännetecknas snarare av rymliga tält, sköna sängar och möjlighet att äta och dricka gott. Det bjuds även på vackra vyer, spännande naturupplevelser och avkoppling. På Kloten Lakeside Camp, som likt namnet antyder ligger alldeles intill en sjö, har exempelvis varje glampingtält en egen kanot och alla måltider levereras direkt till tältet med båt. På Fiskeboda camping, beläget på en udde i Mälaren, har glampingtälten inte bara dubbelsäng och terrass utan även kaffemaskin, kylbox och fåtölj.

Vid foten av Kilsbergen finns Blåbergen där du bor bekvämt i välutrustade glampingtält och utöver vandrings- och mtb-leder i närheten kan boka in dig på gårdens hamam eller en ölprovning på det egna bryggeriet. Även på Ösjönäs i södra Örebro län erbjuds en lång rad aktiviteter. Med boende i rymliga safaritält kan du fylla dagarna med allt från kanotpaddling och höghöjdsbana till yoga, ridning eller badtunna. Det finns även möjlighet till fiske i någon av de närbelägna sjöarna.

Så vill du tälta utan besvär, då kanske glamping är melodin.

Text: Nicklas Remmegård
Foton: Freepik, Unsplasch,