Natursköna upplevelser på nära håll

I Karlskoga finns många möjligheter till friluftsliv och naturupplevelser. Oavsett om du vill ge dig ut på vandring eller en kortare utflykt finns flera vandringsleder och motionsspår att välja mellan, liksom flera naturreservat, varav kanske Rävåskullen sticker ut med sitt centrala läge.
– Det är lätt att bli hemmablind men vi har väldigt nära till naturen i Karlskoga, säger Andreas Linder, fritidskonsulent på Karlskoga kommun som har hand om motionsspår och vandringsleder i kommunen, det är få som har lyxen att ha ett naturreservat mitt i stan.

Vi har mött upp vid vindskyddet vid Paddtjärn längs Lunedsleden, en av de fyra vandringsleder som finns i kommunen. Här brukar det vara paus för den 6 juni-vandring man anordnar på nationaldagen varje år. Då bjuds det på saft, kaffe och nygrillad korv innan man fortsätter resterande sträcka till Lunedet som tipspromenad.
– Fast i år var det så torrt att det blev fikabröd istället för att tända grillen, säger Andreas med ett leende.

Kommunen sköter om lederna, ser till att de är märkta, att det finns spänger där det behövs, underhållet vindskydd och grillplatser, fyller på med ved och annat som krävs för att hålla en led i gott skick. Man har även ett gott samarbete med lokala föreningar som hjälper till med tillsyn och skötsel av lederna. OK Djerf på Lunedsleden, Friluftsfrämjandet vid Angsjöleden och Naturskyddsföreningen på Tio sjöars led.
– Det är många mil led att se över, så vi är jättetacksamma att vi får hjälp av föreningarna.

I gästböckerna som finns utplacerade i vindskydden vid lederna kan man se att det inte bara är Karlskogabor som tar del av de vackra omgivningarna. Lederna har en hel del besökare utifrån, även utomlands ifrån. Många tyskar och nederländare, belgare. De kommer för att uppleva naturen, uppskattar allemansrätten och tillgängligheten.
– Vid Angsjöleden finns en parkeringsyta i närheten av en grillplats, och där ser man mycket tyska husbilar och campervans, berättar Andreas.

Han brukar bläddra igenom gästböckerna när han är ute och gör underhåll på lederna, för att få en uppfattning om hur många som utnyttjar vindskydden och se vilka kommentarer folk lämnat, placera ut en ny bok om den gamla blivit full.
– Det är oftast väldigt positiv feedback, säger han. Ibland när man är ute och jobbar får man stanna upp och ta in hur bra vi har det och hur fint det är.

Text & foto: Nicklas Remmegård.