Oskar Cedermalm med några av sina kaffesorter.

Rosteri med passion för kaffe på mysiga Lindbacka Bruk

På hyllorna i CozoCoffees lanthandel på Lindbacka Bruk utanför Örebro står påsar med kaffe uppradade. Sorterna, som rostats i rosteriet i samma lokal, bär lokala namn såsom Kilsbergen, Svartån och Lindbacka.
– Här hittar du kaffe där du vet exakt vilken gård kaffet kommer ifrån, säger Oskar Cedermalm som driver CozoCoffee.

Själv började Oskar rosta kaffe 2017 efter att som turnerande musiker upplevt det var svårt att hitta bra kaffe. Det ledde, för att göra en inte särskilt lång historia ännu kortare, till att han började importera och rosta det som går under benämningen specialkaffe.
– Specialkaffe är kaffe av mycket högre kvalitet än vanligt kaffe, förklarar han. Det är helt utan eller med väldigt få defekter, vilket vanligt kaffe har gott om.

På Lindbacka har han hållit till i drygt tre år, i en lokal som tidigare var lager men nu förvandlats till en mysig självbetjäningsbutik, kafferosteri och, då och då, cafédelen FIKA.
– Jag flyttade hit tre veckor före corona, ler han, så hade det gått lite längre tid hade jag inte tordats.

Han trivs klockrent på Lindbacka, där du även hittar exempelvis Spanish Food som importerar och säljer spanska delikatesser samt anordnar vinprovningar och Återbruket som är en second hand-butik med hög kvalitet. Därtill finns sommarcafé och ett galleri, och den gamla kvarnen är en populär festlokal. Cozos närmsta grannar är Hej Kombucha som brygger kombucha på naturliga ingredienser och Spåre Knives.
– Fredrik Spåre gör superhäftiga knivar, säger Oskar.

Både Oskar och Fredrik erbjuder kurser där du får rosta ditt eget kaffe eller tillverka din egen kniv, och Oskar är öppen för bokningar på allt från provningar till att göra eget kaffe. Han beskriver det som att det finns oändliga möjligheter och att det alltid går att skräddarsy lösningar.
– Jag har jobbat med kreativa saker hela livet så det är inga problem att tänka ut något, säger han med ett leende, det är kul att testa nya lösningar och idéer.

Lindbacka har en hel del besökare men Oskar menar att potentialen är lite underutnyttjad av fastighetsägaren, att det skulle kunna bli en riktig sommarpärla som lockar stora skaror om rätt satsningar görs.
– Det är fint på vägen ut och ett häftigt område, det skulle kunna göras väldigt mycket och finns stor potential.
Det skulle kunna explodera här ute.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Studio FloraRosea/Caroline Solberg