Nostalgivinden väcker minnen

På Zaris nostalgivind på Berget hörs ofta igenkännande kommentarer. Här finns kläder och föremål som väcker minnen och låter generationer mötas.

Gittan Pettersson och Gun-Marie Dahlberg som driver Zari Syateljé öppnade nostalgivinden för 7-8 år sedan efter att genom hela livet haft ett intresse för kläder och sömnad.
– Jag är en textilmänniska som alltid hållit på med tyger och att sy, berättar Gittan, mitt första barndomsminne är att jag sorterade knappar hos moster Svea.

Hon understryker att nostalgivinden inte är något museum utan man kan klämma, känna och till och med låna kläder om man ska på fest. Här finns kläder och föremål från hela 1900-talet, de äldsta från förra sekelskiftet. Ett besök på nostalgivinden blir ett nöje som kan väcka minnen över generationsgränser.
– Det vanligaste vi hör är ”Åh, en sån hade jag, en sån hade mormor, en sån hade farmor”, ler Gittan, ”en sån TV hade min granne, där satt vi och tittade på testbilden tills Hyland började”.

På nostalgivinden har olika miljöer som exempelvis en hattbutik och en skobutik byggts upp, och
allt är inte kläder. Här finns grammofoner, radioapparater och mycket mer från hela förra seklet.
– Så även karlar tycker det är roligt att komma upp.

Utöver nostalgivinden har Gittan även byggt upp en gammeldags manufakturaffär där du kan köpa tyger, garn, knappar och mycket mer, inte minst de stickade produkter som Gun-Marie tillverkar. I anslutning till butiken finns även en syateljé där man kan göra ändringssömnader.
– Vi ser fram emot högsäsongen och har öppet hela sommaren, säger Gittan, även på helgerna.

Text: Nicklas Remmegård. Foto Marita Olén Widenberg