SÖDRA RÅDA TIMMERKYRKA

På den så kallade Södra Råda gamla kyrkplats stod en av Sveriges bäst bevarade medeltida timmerkyrkor, invändigt täckt med målningar utförda på 1300 och 1400-talet. Det var en unik och ovärderlig del i vårt och Europas kulturella arv. Men, i en anlagd brand november 2001 brann kyrkan ned till grunden.
Idag står på samma plats en imponerande rekonstruktion av den ursprungliga kyrkan att beskåda, under ett flerårigt projekt återuppbyggd enligt tidsenliga metoder. Detta rekonstruktionsprojekt har gett oss ny kunskap om medeltida byggteknik som är till stor nytta för kulturbyggnadsvården nationellt och internationellt.
Platsen kan besökas året om. Under juli, på tisdagar till fredagar är kyrkan öppen för besök kl 10-17. Vill du lära dig mer om de unika målningarna, de arkeologiska fynden och kyrkobyggandet rekommenderas att följa med på en guidad tur in i kyrkan varje helg under juni, juli och augusti. Denna sommar firas även kormåleriets 700-års jubileum. Tips, ta med fikakorg!

Södra Råda Akademien
Södra Råda gamla kyrkplats, Gullspång
Kontakt: +46(0)551 23133, 

info@sodrarada.se
www.sodrarada.se