Låt auktionsfynd skydda huvudet mot sommarsolen

Letar du efter en sommarhatt kan auktion vara ett bra ställe att leta på. Häng med på en kort tillbakablick på hatthistorien.

Hattens historia sträcker sig sannolikt lika långt tillbaka som den mänskliga civilisationen, men de tidigast helt belagda hattarna är ungefär 5000 år gamla. Från bronsåldern och framåt uppstår ett stort antal olika typer av hattar, varav den grekiska petasos anses vara den tidigaste kända hatten med brätte. Hatten har därefter varit en självklar del av klädseln för både herrar och damer genom historien, och många hattar har också kommit att förknippas med en särskild epok. I ett västerländskt perspektiv har renässansen sin barett, 1600-talet den stora plymförsedda kavaljershatten, medan tricornen blivit en symbol för 1700-talet.

För herrar föll hatten ur modet under 1900-talets andra hälft, varför många av de hattmodeller som lever kvar idag har sina rötter i 1800-talet eller det tidiga 1900-talet. Här kan  exempelvis nämnas cylinderhatten, plommonstopet, fedoran, trilbyn och den platta halmhatt som kallas boater, som alla ser  ungefär likadana ut i dag som vid förra sekelskiftet.

För damer har bruket av hatt i högre grad levt kvar, om än idag i huvudsak i formella sammanhang, varför damhatten förändrats desto mer de senaste seklerna. Bahytten uppkom och blev populär under ungefär samma period som cylinderhatten men har i princip inte setts sedan dess, och även ett hyfsat otränat öga kan se skillnad på damhattar från 20-talet, 40-talet och 60-talet. I dag ser man även sommartid många kvinnor bära solhattar av olika slag, medan kepsen blivit den helt dominerande huvudbonaden för män. Uttrycket ”karl för sin hatt” torde därmed anses obsolet.

På auktion och loppis finns hattar av alla de slag och prisklasser. Här har vi tittat närmare på några få av de hattar som klubbats på nätauktionerna, bland annat den med bred marginal dyraste hatt som sålts de senaste åren.

Text: Nicklas Remmegård. Bilder: Respektive auktionshus via auctionet.com