Helgtips v. 22

Sommaren är här (enligt kalendern åtminstone), och i helgen landar en ny Mnytt i brevlådan. Vi firar med att tipsa om en bok och en film att avnjuta när du läst färdigt tidningen.

BOK I Oostende 1936: Stefan Zweig och Joseph Roth sommaren innan mörkret föll tecknar Volker Weidermann en bild av en värld som inte längre existerar. Med utgångspunkt i den sommar Stefan Zweig och Joseph Roth tillsammans med ett antal andra tyska författare och intellektuella i exil undan Hitlers Tyskland tillbringar i den belgiska badorten Oostende – ett Oostende som inte heller det längre existerar – skildras ett Europa som alldeles snart ska försvinna i krigets mörker. Det är en vemodig skildring av en sista lycklig sommar, men också av den nära men komplexa vänskapsrelationen mellan Zweig och Roth. Genom dokumentärromanens form låter Weidermann oss komma nära, se det idoga skrivandet, kvällarna fulla av samtal, emigrantens rotlöshet, förtvivlan över vad de ser hända. Många av dem som tillbringar den där sommaren i Oostende ska komma att gå under inom en inte allt för avlägsen framtid, men det är de olyckligt ovetande om under kvällarna på café Flore, medan den gamla världen drar ett sista andetag.

FILM Nu finns åter den ganska strålande och mycket underhållande Sjunde himlen (1956) av Hasse Ekman på SVT Play. En kärlekskomedi i tidstypiskt sprakande Eastmancolor där Hasse spelar ”Etershejken” Willy Lorens, programledare för det omåttligt populära radioprogrammet Sjunde himla, som vid en sjukhusvistelse träffar läkaren Lovisa Sundelius, spelad av Sickan Carlsson. Det uppstår givetvis inte omedelbart ömsesidigt varma känslor, men av olika skäl leder det hela till att Willy bokar en biljett till samma bussresa till Italien som Lovisa och hennes fästman ska bege sig ut på. Och, som det brukar heta på engelska, hilarity ensues.

Sjunde himlen är i mångt och mycket en bagatell, men en roande sådan. En av de främsta av de romantiska komedier Hasse gjorde med Sickan under 50-talet. Några år senare fick den också en lite sämre uppföljare som istället för en bussresa till kontinenten skildrar en båtresa till Sydamerika.

Finns på SVT Play till och med 15 juni.

Nicklas Remmegård