Farmor och farfars kärleksbrev blev roman om livets tillfälligheter

När Judith och Ragnar träffades bodde hon i Skåne och han i Kopparberg. Det var en tid långt före internet, när brev ännu var det dominerande sättet att kommunicera över avstånd. Många år senare kom Carin Moberg över deras brevsamling.
– Det var roligt att läsa breven de skickat till varandra och jag kände att det här måste jag göra något av, berättar Carin.

Judith och Ragnar var hennes farföräldrar och det är deras berättelse som ligger till grund för romanen Mars, mars måne, kan jag narra dig från Skåne?, som Carin ger ut i början av juni. Hon understryker att det är en roman, att även om den bygger på hennes farföräldrars historia är det ingen biografi utan ett fiktivt verk inspirerat av verkliga händelser kryddat med en stor dos fantasi. Carin använder begreppet fiktiv biografi, och beskriver boken som en berättelse om livets tillfälligheter, om hur två människor mot alla odds kan träffas.

Verklighetens Ragnar och Judith kom med tiden att gifta sig, levde många år i Kopparberg och flyttade sedan till Karlskoga, där Carins pappa växte upp. Just pappan spelade en stor roll i hennes första bok Pappas tös som kom för ett par år sedan.
– Den handlade om när jag åkte varubuss som liten och hur jag upplevde det ur ett barnperspektiv.

Precis som då släpper hon den nya boken på eget förlag. Ett val hon gjort för att ha kontroll över alla steg i utgivningsprocessen. Totalt har arbetet med boken tagit ungefär två år.
– Jag har inte provat att skicka manuset till andra förlag, för jag vill bestämma allt själv, säger Carin med ett skratt.

När vi pratas vid håller boken på att tryckas och beräknas komma ut till försäljning i början av juni. Den kommer gå att beställa hos de stora nätbokhandlarna eller direkt av Carin själv, förhoppningen är att även bokhandlarna i närområdet ska ta in den i sortimentet.

Text: Nicklas Remmegård
Foton: Carin Moberg