David Elg på Elon Ljudfabriken.

Luftvärmepump – en lönsam investering

Att värma ett hus har det senaste året börjat kosta allt mer. Många villaägare har därför sett över sina uppvärmningskostnader. De som har enbart eluppvärmning men även många andra har under det senaste året satsat på att installera en luftvärmepump som trots högre elpriser minskar uppvärmningskostnaderna rejält. Ett plus är också att värmepumpen även kan ge kyla under den varma årstiden.

Luftvärmepumpen har blivit en av de mer moderna och kostnadseffektiva lösningarna för att värma upp både privata hem och företag. För den som funderar på att byta ut sitt gamla värmesystem går det att spara pengar på att satsa på en luftvärmepump. I bästa fall går det att spara upp emot 80 procent av energin som används för uppvärmning och varmvatten.

En värmepump ger i vanliga fall ungefär tre till fem gånger mer värme än vad pumpen använder i kraft. Om man ersätter vanlig traditionell elvärme i ett hus är det inte ovanligt att det går att spara uppemot 9 000 kWh per år.

Men en luftvärmepump värmer inte bara huset Som nu, mitt uppe i pollensäsongen kan filtren i luftvärmepumpen ta bort så mycket som 94 procent av de ämnen som ger upphov till allergier.

En värmepump värmer inte bara huset eller lokalen under den kallare årstiden. Varma sommardagar fungerar värmepumpen tvärt om. Då kyler den och inomhusklimatet blir betydligt behagligare.

Många använder idag en portabel luftkonditionering men en nackdel med den portabla apparaten är att varmluften måste ledas bort, vanligen genom en öppen glipa i ett fönster. Kostnadsmässigt är det ingen besparing att använda en portabel apparat men det blir betydligt enklare att bara utnyttja sin befintliga luftvärmepump.

Den som värmer huset med elvärme kan spara stora belopp på att satsa på en effektiv luftvärmepump. Det går att använda bägge systemen parallellt.
– Ett tips är att sätta ner elelementen två grader under den inställda temperaturen på luftvärmepumpen. Blir det riktigt kallt ute kan de bägge systemen på så sätt hjälpa varandra, säger David Elg på Elon i Karlskoga.
Luftvärmepumpen har filter som ger en behaglig inomhusluft.

Dagens värmepumpar är mycket lättskötta och driftsäkra. De flesta klarar av att sköta årsservicen av värmepumpen själv. Filtren samlar upp partiklar i den inkommande luften och genom att använda ett rengöringsmedel som sprayas på filtren och sedan skölja av dem så är arbetet avklarat. Uppstår det något större fel ska man givetvis anlita en servicetekniker.

En luftvärmepump kostar mellan 22 000 och 25 000 kronor och den kostnaden sparas in ganska så snabbt. Den som bor i ett 1,5-planshus kan behöva ha två luftvärmepumpar, en per våning för att vara på den säkra sidan. Den som idag sitter med en luftvärmepump av äldre årgång kan tjäna på att byta upp sig till en ny och modern anläggning. De nya pumparna är mer energieffektiva och mer driftsäkra.

Marknaden för luftvärmepumpar har ökat stort det senaste året.
– Under hösten och vintern har vi sålt extremt mycket anläggningar och den utvecklingen verkar hålla i sig, avslutar David Elg.

Text: Björn Hallin
Foton. Elon/Ljudfabriken