Jan-Olof Nilsson har gjort filmen Möten vid brunnen.

Berättar om när andra världskriget kom till Loka

I maj 1944 internerades ett stort antal amerikanska flygare i Loka Brunn. Nyligen visades Jan-Olof Nilssons film om den sommaren, Möten vid brunnen, på herrgården i Grythyttan.
– Det är roligt att få visa filmen här i Grythyttan, säger Jan-Olof Nilsson, det har varit ett fantastiskt mottagande.

Under kriget internerades omkring 1400 flygare som nödlandat i Sverige efter att deras plan blivit skadade under uppdrag i Tyskland. Att några av dessa hamnade i Loka berodde på att amerikanska ambassaden tryckte på för att de skulle placeras på en någorlunda avlägsen plats där man kunde hålla lite mer militär disciplin än om de levde livets glada dagar i någon stad.

Minnen och berättelserna har levt kvar i trakten, och att flygarna gjorde ett starkt intryck när de kom till en ort som i mitten av 40-talet kändes långt från resten av världen behöver knappast sägas.
– Loka var ganska isolerat och plötsligt dyker det upp hundratals stiliga killar som hade pengar på fickan och pratade som filmstjärnor, säger Jan-Olof Nilsson.

Under arbetet med filmen har han träffat många av dem som var med då som fortfarande finns i livet, och han har bland annat träffat den sista överlevande flygaren från Loka, skytten Sam Mastrogiacomo som gick bort 97 år gammal innan filmen hann få premiär. Filmens fokus är just människorna och relationerna, bland annat en kvinna vars far var en av amerikanerna och som i filmen får möta sina tidigare okända amerikanske halvbror, och två flickor och lekkamrater som 70 år senare träffas igen.
– Det är många runt Grythyttan som ställt upp och berättat, säger Jan-Olof.

Här finns minnen av ett fjärde juli-firande med fyrverkeri och glass, en fotbollsmatch mellan amerikanerna och Grythyttans AIS som slutade med ett benbrott som enligt legenden ska ha spjälats med hörnflaggans stolpe, och inte minst hur traktens barn vallfärdade till nämnda match då det ryktats att en alldeles äkta indian skulle vara med.
Möten vid brunnen hade urpremiär i Falkenberg 2020 och hann visas på några festivaler innan pandemin slog till. Nypremiären i Grythyttan blev en succé med fullsatt salong, där många i publiken hade egna minnen av eller kopplingar till händelserna i filmen.
– Jag hörde talas om filmen för tre år sedan och tänkte att det kunde vara något ortsbefolkningen vill ta del av, säger Donald Jakobsson som varit med och arrangerat visningen i Grythyttan.

Redan finns tankar på ytterligare visningar i trakten.
– Vi hoppas på att kunna göra en visning i Loka, säger Donald.

Text: Nicklas Remmegård
Foton: Jan-Olof Nilsson