Helgtips v. 21

I dagarna lämnas ett nytt nummer av Mnytt till tryck, och vi firar med att drömma oss tillbaka till en legendarisk festival och blicka bakåt på hur en av 1900-talets största katastrofer skildrades i sin samtid. Trevlig helg!

TV Vi är många som har livslånga minnen från och av Hultsfredsfestivalen, och även för den som aldrig besökte festivalen har själva namnet en särskild klang, som själva urkällan för svenska festivaler. Benämningar som träsket, ängen, Hawaii, pissberget, Stora dans eller teaterladan väcker än i dag, mer än ett decennium sedan festivalen i sin ursprungliga form plockade ner skylten, nostalgi hos många av oss någon gång satte foten på det ärevördiga området kring Hultsfreds folkets park. Lördag kväll visar SVT dokumentären Hultsfred – Berättelsen om en musikfestival, som berättar historien om hur ett gäng rockintresserade ungdomar på en liten ort i norra Småland började arrangera konserter och sedermera drog igång vad som skulle bli Sveriges största och mest legendariska musikfestival, om festivalens uppgång och fall.

Visas på SVT2 lördag kl. 20:05.

FILM DramadokumentärenVi mötte stormen (1943), som det nu på söndag är sista chansen att se på SVT Play, en intressant inblick i hur andra världskrigets första år skildrades i sin samtid. När filmen hade premiär i januari 1943 rasade fortfarande slaget om Stalingrad, Japans attack mot Pearl Harbor hade skett bara en månad tidigare och krigets utgång var ännu oviss. 80 år senare har vi facit på hand, medan filmen skildrar ett ännu pågående skede. Filmens spelscener är ganska tramsiga och visst finns det en del propagandistiska undertoner, vilket är fullt förståeligt med tanke på världsläget, men de dokumentära inslagen är ett historiskt dokument som ger en blick rakt in i hur kriget betraktades och rapporterades medan det pågick, innan det började stå allt mer klart att Tyskland skulle förlora och nazisternas fruktansvärda illdåd avslöjades för världen.

Passa på att se detta fascinerande tidsdokument. Vi mötte stormen finns tillgänglig på SVT Play till och med söndag 28 maj.

Nicklas Remmegård