Helgtips v. 17

Fredagen är här, och i veckans helgtips blir det fokus på musik med en rockdokumentär på tv och en ny platta i skivspelaren. Ha en fin långhelg!

TV På lördag blir det en helkväll med rockhistoria när SVT2 med start kl. 20 visar båda avsnitten av den tvådelade dokumentären A&M, artisternas skivbolag på raken. Dokumentären berättar historien om skivbolaget A&M som sedan starten på 60-talet fram till att det strax före millennieskiftet genom diverse sammanslagningar lades ner som självständigt bolag gett ut skivor med mängder av legendariska (och för all del även bortglömda) artister. I filmen ser bolagets båda grundare Herb Alpert och Jerry Moss tillbaka på åren som gått, och många kända ansikten dyker upp.

När A&M, artisternas skivbolag (som givetvis också går att se på SVT Play, till och med 31 maj) är över kan du gott sitta kvar i tv-soffan. För direkt efteråt visas den urstarka filmen Quo vadis, Aida? som skildrar Srebrenicamassakern under Bosnienkriget.

MUSIK Du har säkert inte missat det men i dag släppet Håkan Hellström sitt nya album Poetiska försök. Ett nytt Håkan-album är kanske inte samma händelse som för tiotalet år sedan, men likväl får det betraktas som ett av årets hittills mest emotsedda skivsläpp. När det här skrivs har jag hunnit göra en första genomlyssning av albumet och det är svårt att inte gilla det jag hör. Starka förstasingeln Den här gången är det på riktigt lovade gott och även om inte alla låtar är riktigt lika starka eller har samma potential för att blir en radiohit är det en övertygande samling sånger som känns kännetecknande för den fas i karriären Håkan befinner sig i. För egen del är Fan ta dig en tidig favorit som med sitt sorgsna blås anknyter lätt till plattan han gjorde med Göteborgssymfonikerna för några år sedan, liksom den milt melankoliskt bakåtblickande Vem vill vara din vän när du tappat glansen. Även Symfonivisa förtjänar att nämnas. Känslan är att det den här gången varit mindre fokus på arenavänliga refränger. Det känns välkommet.

Nicklas Remmegård