En koncentrerad tystnad ligger över inspelningsplatsen, den korta scenen tas om några gånger innan regissören Daniel Ottosson är nöjd. Serien om bröderna Nobel ska vara färdig till hösten, och en stor del av den spelas in i Karlskoga.

Film om bröderna Nobel spelas in i Karlskoga

Bröderna Nobels liv blir tv-serie, och mycket av serien spelas in i Karlskoga. Vi besökte inspelningen vid Björkborns herrgård.

Klappan faller och tystnaden lägger sig över inspelningsplatsen i parken vid Björkborns herrgård. En medlem av familjen Nobel, i gestalt av Logi Tulinius, kommer fram bakom ett hörn och blickar ut mot fjärran. Regissören Daniel Ottosson ger Logi ytterligare instruktioner och den korta scenen tas om ett par gånger innan han är nöjd.

Teamet bakom dokumentärserien Bröderna Nobel är inne på den näst sista av totalt fyra inspelningsdagar i Karlskoga. Utöver att filma vid Björkborn kommer man senare under dagen även ta några scener vid Gråbo arbetarmuseum, och under dagarna i Karlskoga har man med bara en liten gnutta filmmagi också filmat sekvenser som utspelar sig i Paris och Sankt Petersburg.
– Det är fantastiska miljöer här, säger Daniel och berättar att när man är färdiga i Karlskoga kommer man åka till Baku i Azerbajdzjan för ytterligare inspelningsdagar.

Serien, som görs i tre timslånga avsnitt, bygger på Bengt Jangfeldts bok Immanuel Nobel & söner – Svenska snillen i tsarernas Ryssland, och berättar historien om bröderna Nobel. Alfred är mest ihågkommen i dag, men även bröderna Robert och Ludvig åstadkom stora saker och byggde bland annat upp ett av tidens största oljebolag.
– Alla vet vem Alfred var, men inte alla vet att de var fyra bröder som skapade ett internationellt imperium, säger Daniel.

Genom arkivbilder som varsamt färglagts, intervjuer och dramatiserade scener berättas historien om brödernas fram- och motgångar, men också deras relation ur ett familjeperspektiv. Tanken är att det ska bli en modern och underhållande serie som ska nå en bred målgrupp.
– Det är viktigt att göra den engagerande så den kan attrahera olika typer av publik, säger Nathalie Regnér som är producent för serien.
Hon menar att det är fascinerande att se hur de levde då kontra hur vi lever i dag, och att det finns något inspirerande i vad de kunde uppnå trots de svårigheter som fanns med exempelvis resor och kommunikation jämfört med hur det ser ut i dag.

Serien ska vara färdig i september, och även om det i dagsläget inte är helt klart vilka distributörer som kommer köpa visningsrätt ser man att det finns ett stort intresse både i Sverige och internationellt.
– Det svåraste har varit att komprimera historien till tre avsnitt, säger Daniel Ottosson med ett leende, det hade kunnat bli tio.

Text & foto: Nicklas Remmegård