Helgtips v. 15

Musikdokumentärer och avkopplande underhållningslitteratur bjuds i denna veckas helgtips. Trevlig helg!

TV I kväll visar SVT filmen om Ola Magnell, artisten och låtskrivaren som trots att han sällan stod i det starkaste rampljuset kom att bli djupt älskad av både publik och andra artister. Inte minst hans sätt att skriva texter har inspirerat och influerat mängder av efterföljare. Några av dem, som Tomas Andersson Wij och Lars Winnerbäck medverkar i dokumentären, där de berättar om Ola och hans betydelse för deras eget skapande. Ett fint porträtt av en artist vars namn de flesta kände till, men som kanske aldrig riktigt fick den uppmärksamhet han hade förtjänat.

Visas på SVT2 fredag kväll, finns på Play till mitten av oktober.

BOK Ibland, som när man vill koppla av efter en tuff arbetsvecka, vill man bara läsa något underhållande eller lite spännande som inte ställer särskilt stora krav på en som läsare. I påskas plockade jag lite slumpmässigt upp Stuart Turtons De sju morden på Evelyn Hardcastle (utgiven på svenska 2020), och den visade sig vara tämligen perfekt i det avseendet. Det börjar med att en man vaknar upp utan minnen och snart finner sig vara gäst på ett lantgods där det bjudits in till maskeradbal. Det visar sig att han fastnat i en tidsloop där han ständigt återupplever samma dag, men varje gång vaknar som någon annan av gästerna på godset. Enda sättet att ta sig därifrån är att lösa det mord som kommer inträffa i slutet av dagen.

Kul premiss, lagom komplicerad gåta, ett underhållande persongalleri. Inte en bok som kommer ses som ett definierande verk för vår tids litteratur, inte någon framtida klassiker, men trivsam och avkopplande underhållning som skickligt får dig att vilja läsa vidare för att få svaret på vem som ligger bakom mordet på Evelyn Hardcastle. Perfekt för en slö helg i soffhörnet eller, när vädret väl tillåter, hängmattan.

FILM Jason Isbell är ett av de största och mest aktade namnen i det senaste dryga decenniets americanavåg. Sedan uppbrottet från Drive-By Truckers har han på en rad album både solo och ihop med bandet The 400 Unit gått från klarhet till klarhet och släppt några av det här ännu relativt unga seklets starkaste sånger. Nu finns Sam Jones dokumentär Jason Isbell: Running with Our Eyes Closed på HBO Max. Med inspelningen av albumet Reunions som ram blir det både ett personporträtt och en film om relationen mellan Isbell och hustrun (och bandkollegan) Amanda Shires. En mycket stark rockdokumentär, och ett måste för alla som någon gillat musik.

Nicklas Remmegård