Stort intresse för motorsportrariteter

Nyligen auktionerade Stockholms Auktionsverk Helsingfors ut delar av en samling motorsportmemorabilia. Bland det som auktionerades ut fanns både kördräkter och mängder med signerade föremål, men störst intresse tilldrog sig en hjälm som tillhört en av racingens allra största.

För den med intresse för motorsport fanns möjlighet att lägga vantarna på riktiga rariteter när auktionen gick av stapeln i mitten av mars. Här fanns bland annat flera föremål med koppling till den finske tvåfaldige F1-världsmästaren Mika Häkkinen. Du kunde, om du hade möjlighet att lägga ett tillräckligt högt bud, gå därifrån med ett par av hans racingoveraller från hans tid inom Formel 1, eller en raceanvänd hjälm som därtill signerats av mästaren själv. För denna hade du fått betala om 40 000 kronor, medan kördräkten från någon av hans tidiga McLaren-säsonger gick för motsvarande strax under 50 000 svenska kronor.

Dessa stod sig prismässigt dock slätt mot auktionens verkliga höjdpunkt. En hjälm som tillhört, och signerats av, legendaren Michael Schumacher. Denna raritet var värderad till knappt 70 000 kronor, men klubbades för hela 109 000. Något som visar hur svårvärderade den här typen av sällsynta föremål är, och också understryker proveniensens betydelse för slutpriset.

Ett annat föremål som tillhört en världsmästare i F1 är ett par racingskor som burits av 2009 års mästare Jenson Button. Dessa tilldrog sig inte alls samma intresse som Schumachers hjälm men överträffade ändå sin värdering på 2800 och såldes för 4200 kronor. Mer åt kuriosahållet är kanske den väggklocka tillverkad av en bromskloss från Williams som klubbades för strax över 2000 kronor, eller de motordelar som suttit i en Formel 1-bil som gick för drygt 1900.

Text: Nicklas Remmegård
Bilder: Auctionet