En ny simhall byggs i Spångbergshallen i Filipstad 2022-2023. Samverkan mellan Filipstads kommun och NCC. Skiss: Liljewall arkitekter.

Nya simhallen växer fram

Bygget av den nya simhallen i Spångbergshallen går fortsatt framåt. Sedan byggstarten i somras har mycket hänt, men ännu återstår nästan ett års byggtid.

I januari påbörjades såväl takläggning som installationer i teknikrum, medan man i februari började montera aluminiumpartier. När den nya simhallen står färdig kommer den ha en 25-metersbassäng med simbanor, en multibassäng, ett familjebad och en avdelning med bastu och varmpool, och tanken är att den liksom sin föregångare ska skänka Filipstadsborna såväl glädje som motionsmöjligheter i flera generationer framöver.

Bygget av den nya simhallen inleddes på allvar i juni i fjol, och ungefär nio månader in i processen har simhallens yttre börjat ta form. Ännu återstår dock en hel del jobb innan bygget är färdigt och de första badgästerna kan tas emot, än så länge är byggnaden till stora delar ett betongskelett och även om installationer i teknikutrymmen och arbeten på såväl ytter- som undertak pågår återstår ännu att exempelvis bygga bassängerna, omklädningsrummen och mycket mer.

Den tidigare simhallen stängdes våren 2019 efter att skicket på byggnaden dömts ut. Den hade då i nära 50 år sedan invigningen 1971 gett många tusentals Filipstadsbor möjlighet till simundervisning, motion och nöjesbad. Rivningen av den gamla simhallen inleddes i slutet av 2021, och våren därpå började så bygget av den nya. Om ungefär ett år, i början av 2024, beräknar man att den nya simhallen ska stå färdig för att tas i bruk.

Text: Nicklas Remmegård