Flera nybyggen på gång i Kristinehamn

Bostadsbyggandet i Kristinehamn fortsätter, och ett flertal projekt håller på att färdigställas eller ligger i startgroparna för att kunna köra igång. Vi har kollat läget med några av de projekt som ligger närmast i tid.

Närmast färdigställande är ytterligare tre hus med bostadsrätter vid Sannakajen. Där sker den första inflyttningen 15 maj, och man räknar med att alla inflyttningar ska vara klara sista juni. Anders Ericsson, projektutvecklare för Sannakajen 3 som projektet kallas, berättar att intresset varit högt och att 25 av de 26 lägenheterna är sålda.
– Bygget har gått bra, säger han, det dyker alltid upp något oväntat under ett bygge men det har rullat på.

De hus som nu håller på att färdigställas skiljer sig något från Widén & Eriksons tidigare byggen i samma område. De har en lite stramare stil, lägenheterna på andra våningen kommer att ha en terrass och en del av lägenheterna kommer att vara etagelägenheter i två plan.

När bygget nu går in på slutspurten konstaterar Anders att man haft en bra process, och att det känns roligt att närma sig färdigställande.
– Nu ser vi fram emot att få välkomna köparna, och så snart vädret tillåter ska vi snygga till utemiljön.

Riktigt lika långt har inte Brf Strandstråket i Marieberg hunnit. Här hade man säljstart i september, och förhoppningen är att börja bygga i augusti med inflytt under hösten 2024.

Johan Åstradsson, projektutvecklare på OBOS, berättar att även om många under rådande omständigheter avvaktar med att gå vidare till affär ser man ett stort tryck på hemsidan och att det finns ett intresse för såväl projektet som för bostäderna.
– Hela branschen har ett litet stopp just nu, säger han, men vi har gott hopp om att allt kommer säljas till inflyttning. 

Husen, som är ritade för att passa in i det befintliga området, tillverkas i enlighet med OBOS koncept volymbygge i OBOS egen fabrik i Småland och monteras sedan på plats i Kristinehamn. Det är ett snabbt och effektivt byggsätt som minskar risken för exempelvis fukt under byggtiden.

De allra flesta av husen kommer att ha egen carport, det kommer byggas en gemensam uteplats i området och det kommer finnas möjlighet till båtplats genom att man har andelar i en båthamn.
– Det är inte alla bostadsrättsföreningar som har, säger Johan med ett leende.

Även i centrum är flera byggen antingen i gång eller i startgroparna. Chilid Group är i full gång med bygget av centrumhuset Picassos salonger i kvarteret Tellus, och därefter ska det byggas bostadsrätter i form av radhus och ett flerbostadshus med hyresrätter i samma kvarter.
– Vi hade stilen och idén om en offentlig byggnad, och det mynnade ut i att Elsäkerhetsverket ville flytta in på övervåningen, säger Henric Aronsson, delägare och VD på Chilid Group.

När centrumhuset, som utöver Elsäkerhetsverket kommer hysa ett gym och en fastighetsförmedling i gatuplan, står färdigt framåt sensommaren blir nästa steg att börja bygga radhusen. Exakt när man kan börja bygga beror på försäljningen, men man siktar på att komma igång runt årsskiftet, och att det ska vara inflyttningsklart lite drygt ett år senare. 
– Hade det varit för två år sedan hade nog allt varit sålt, säger Henric med ett leende, men vi upplever att det trots läget på marknaden finns intresse för våra lägenheter.


Det planerade kvarteret i sin helhet.

Utöver Tellus har Chilid även fått en direktanvisning från kommunen på kvarteret Tvillingarna. Där pågår bygglovsprocessen och en byggstart ligger ett par år fram i tiden, men Henric berättar att det redan varit folk som varit inne och anmält intresse för en lägenhet där.
– Det är jättekul att vi är igång och att det är sådan fart, nu hoppas vi på god försäljning på radhusen så det inte blir ett glapp i byggandet.

De menar alla tre att det blåser positiva vindar i Kristinehamn och att alla processer och kontakter med kommunen varit smidiga. De lyfter att det är en kommun som vill framåt och en ort som kommer fortsätta utvecklas.
– När vi byggde det första här nere hade det inte byggts på väldigt länge, säger Anders Ericsson, det har utan tvekan funnits ett behov i Kristinehamn.

Text: Nicklas Remmegård
Bilder från Widén & Erikson Byggnads, OBOS och Chilid Group.