Helgtips v. 11

Vi firar in ännu en helg, fyrar av ett nytt gäng tips att sysselsätta dig med under de lediga dagarna och gläds åt att en eldsjäl lyfts fram i ljuset.

TV Sport och musik ska sällan blandas. Resultatet om dessa mixas blir som regel hiskeligt och rocken ska – rent ideologiskt – vara det hurtfriska idrottsidealets motpol. Det går dock inte att förneka att idrotten och musiklivet har tydliga beröringspunkter. Det ideella engagemanget, hur de kan få vardagen att kännas meningsfull, och inte minst alla de eldsjälar som på olika vis möjliggör för såväl utövare som publik att bli en del av musik- eller idrottslivet. Som drivande bakom först det legendariska Ultrahuset och senare det så subkulturellt betydelsefulla Kafé 44 på Södermalm är Tommy ”Tompa Eken” Ekengren en av de där eldsjälarna som på många sätt varit själva förutsättningen för det svenska musiklivets framväxt.

Tompa Eken är framförallt känd som en ikon inom den svenska punkscenen, men Kafé 44 har haft betydelse för i princip hela den svenska musikscenen. Utöver otaliga punkband har namn som The Hives, Kent, Latin Kings, Looptroop, bob hund och många, många, många fler framträtt på den lilla scenen. En scen där unga band haft möjlighet att få spelningar.

I kväll visar SVT2 Ola Fredholms dokumentär Tompa Eken – ett liv i punkens tjänst, där vi parallellt med den nu pensionerade Tompas egen historia får följa hur hans vänner anordnar en hyllningskonsert där stora delar av den svenska artisteliten medverkar.

Fredag 20:00 på SVT2, finns på SVT Play i ytterligare två år.

FILM För oss som uppskattar äldre, smådammig svensk film finns som vanligt en hel del sevärt på SVT Play. Den ganska tidstypiska En kvinna ombord (1941) bjuder på både spänning och kärlek ombord på ett fartyg på väg från Frankrike till Sverige under andra världskrigets inledning. Huvudrollerna görs av Karin Ekelund och Edvin Adolphson som vid tiden spelade mot varandra i en rad filmer, ofta som just kärlekspar. Familjeberättelsen Eviga länkar (1946) har en rad kända namn i rollistan, inte minst Annalisa Ericson, ”Bullen” Berglund och Hjördis Petterson, men här skulle jag vilja lyfta den i dag sällan nämnda Hilda Borgström. Hon hade en lång karriär som skådespelare och debuterade på teatern redan på 1880-talet. Sin första filmroll gjorde hon 1912, samma år som Titanic gick under, och hade då redan hunnit belönas med kungliga medaljen Litteris et artibus för sin insatser på scenen. Trots att hon då var i 40-årsåldern hann hon med ett drygt 80-tal insatser på film, och är antagligen mest igenkänd för sina roller som farmor, mormor eller gumma med (oftast) hjärta av guld under 30- och 40-talet. Hon medverkade exempelvis i flera av Hasse Ekmans 40-talsfilmer. Hasse Ekman som några år senare gjorde romantiska komedin Fröken Chic (1959) med sig själv och Sickan Carlsson i huvudrollerna. En av flera filmer i sprakande Eastmancolor de gjorde tillsammans under 50-talet.

I övrigt kan nämnas den musikfyllda komedin Hundra dragspel och en flicka (1946) som speglar dragspelets framträdande roll vid tiden, dramat Tänk om jag gifter mig med prästen (1941) som den 80-talskomedidoftande titeln till trots är ett drama om en nyutexaminerad folkskollärarinna som får anställning på en fattig del av landsbygden och precis som titeln antyder inleder en affär med byns präst, Pang i bygget (1965) är inte nödvändigtvis särskilt bra men ganska exakt vad man kan förvänta sig av en film med Thore Skogman i huvudrollen, medan Västkustens hjältar (1940) bjuder på spänning, dramatik och kärlek i ett fiskeläge på västkusten när Arne Nyberg och Nils Kihlberg kämpar om Birgit Tengroths gunst.

Nicklas Remmegård