Helgtips v. 10

Det är fredag och veckans helgtips är som brukligt här. Den här veckan blir det musikfokus, bland annat en hett emotsedd platta som landar på strömningstjänsterna i dag.

TV Medan SVT1 och större delen av tv-tittarna är upptagna med finalen av Melodifestivalen bjuder SVT2 istället på en helkväll med en helt annan sorts popmusik. Med start vid 19 visas först Edgar Wrigths dokumentär om Sparks, bröderna Ron och Russell Mael legendariska duo som ännu drygt 50 år in i karriären fortsätter släppa alldeles utmärkt popmusik (nytt album kommer i maj). De har, sin långa karriär till trots aldrig riktigt blivit vad som på engelska kallas ett household name, men deras musik har influerat fler artister än vi har plats att räkna upp här, haft betydelse för utvecklingen av såväl synthpop som postpunk och de har ständigt fortsatt utvecklas och hitta nya musikaliska vägar.

Direkt därefter visas ytterligare en dokumentär om en inflytelserik och legendarisk musiker. Brian Wilson och hans Beach Boys behöver, till skillnad från Sparks, knappast någon närmare presentation. Brian Wilson: Long Promised Road följer Brian Wilson och musikjournalisten Jason Fine på en bilresa runt Los Angeles, till platser ur Brian Wilsons förflutna. Längs vägen berättas den vindlande historien om Brian Wilsons liv och karriär, kompletterat med intervjuer där många kända namn berättar vad Brian betytt för dem. Givetvis är allt tonsatt med mängder av Brian Wilsons och Beach Boys mest klassiska låtar.

Svårt att välja mellan mello och ovan nämnda dokumentärer? Bara lugn, missar du filmerna om Sparks och Brian Wilson ligger de kvar på SVT Play ända till en vecka in i september.

MUSIK Och på tal om en annan sorts popmusik än den som hörs i Melodifestivalen: i dag släpper Fever Ray sitt nya och hett efterlängtade album Radical Romantics. Det ska erkännas att när detta skrivs (torsdag kväll) har jag ännu inte haft möjlighet att höra albumet i sin helhet, men singlarna som släppts lovar mer än gott och dessutom är det ju sedan gammalt att när Karin Dreijer släpper ny musik så lyssnar man. Att hon nu för första gången på flera år samarbetar med brorsan och tidigare bandkollegan Olof Dreijer sänker inte direkt förväntningarna, snarare tvärtom. Årets hittills mest emotsedda skiva!

Nicklas Remmegård