Helgtips v.8

Det är fredag, och fredag betyder helgtips. Så här kommer denna veckas helgtips.


FILM Danska Den skyldige (2018) är en film som med små medel lyckas framkalla spänning. Större delen av filmen utspelas på en larmcentral där Asger, en polis som under en suspendering omplacerats till SOS-operatör, arbetar med att ta emot larm. Under ett pass får han ett samtal från en kvinna som han misstänker har kidnappats och nu befinner sig i en bil som färdas längs motorvägen. Ett nervpirrande drama inleds, där Asher från sin plats på larmcentralen desperat gör vad han kan för att kvinnan ska hittas innan det är för sent. En tät thriller som ständigt överraskar, där du som tittare trots – eller kanske tack vare – att du hela tiden befinner dig på larmcentralen och aldrig ser den bortförda kvinnan utan bara hör hennes röst genom telefonen sitter som på nålar.

Den skyldige går att se på SVT Play till och med 19 mars.


BOKREA Att bokrean startade i veckan bör inte ha gått någon förbi. Har du ännu inte varit där är nu i helgen, med en nyutbetald och fräsch lön på fickan, alltså ett utmärkt tillfälle att bege dig till din lokala bokhandel och botanisera bland reautbudet. Kanske kommer du som undertecknad därifrån med en Hasse Ekman-biografi och Colson Whiteheads hyllade Harlem shuffle, kanske något helt annat. En årlig höjdpunkt inte bara för oss som tycker bokhyllan är hemmets viktigaste möbel, utan för alla som någon gång finner nöje i att försjunka i en bok. 


Nicklas Remmegård