Verktyg är ofta ett bra köp på auktion, det här partiet gick för 2601 kronor hos Västerviks Auktionsbyrå, mycket pengar men betydligt billigare än nypris.

Få mycket för pengarna på auktion

Ofta handlar den här typen av artiklar om föremål som betingar riktigt höga priser eller om fyndet som kan göra dig rik. I den här månadens auktionskoll gör vi tvärtom. I en tid när allt fler förväntas hålla allt hårdare i pengarna har vi tittat på sådant som ofta går billigt på auktion.

Medan svenska 60-talskoppar kan gå för tiotusentals kronor kostar kaffeserviser från förra sekelskiftet nästan ingenting. Du får en fin kaffeservis som en gång i tiden mycket väl kan ha varit finkopparna som dukades fram till särskilda tillfällen för några hundralappar, enstaka koppar kan du hitta på loppis för några kronor. Detsamma gäller matserviser från samma tid. Det är inte trendigt, men ruskigt mycket kvalitet (och delar) för pengarna.

Verktyg är också ofta ett bra köp på auktion. Du kan hitta allt från enskilda verktyg till välfyllda verktygslådor till en bråkdel av priset mot om du köpt dem i butik. Som alltid på begagnatmarknaden gäller givetvis att hålla ett öga på skicket, men här finns goda möjligheter att spara pengar.

Tittar vi på möbler är matgrupper ofta väldigt prisvärda på auktion. En fräsch matgrupp kan bli din för mellan en eller två tusenlappar, om du har tur eller om det är en stil som är helt ute kan det bli ännu billigare. Även soffor går många gånger att hitta till bra priser, förutsatt såklart att du inte är ute efter någon särskild formgivare. Något som också länge varit undervärderat sett till kvalitet är 1800-talets och förra sekelskiftets nystilar. Även om de inte var à la mode är det välbyggda möbler, och vill du inreda med gammeldags känsla eller bryta av med en möbel i äldre stil kan du göra riktiga fynd. Många gånger pratar vi hundra- snarare än tusenlappar.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Resp. auktionshus