Calle Stjernlöf tycker det är ett bra läge att lämna över till någon ny.

Säljer Big Hill Lodge: ”Bra läge att lämna vidare till någon ny” 

Tidigare i år meddelade Calle Stjernlöf att han beslutat sig för att sälja Big Hill Lodge på Storhöjden utanför Filipstad. Vi åkte dit för att be honom berätta historien om Big Hill Lodge, en historia som sträcker sig nära 90 år tillbaka i tiden och har täta band till Calles egen familjehistoria.

När Karl Stjernlöf på 1930-talet var med och byggde det utsiktstorn Filipstads Gille lät uppföra i syfte att skapa ett utflyktsmål på Storhöjden kunde han knappast ha anat hur viktig platsen skulle bli för familjen Stjernlöf.
– Utsiktstornet blev väldigt populärt, berättar Calle Stjernlöf som i dag driver Big Hill Lodge i skuggan av tornet, på 40- och 50-talet var det jättemycket folk här.

Gillet, som även lät flytta två bergsmansgårdar i vilka man drev servering och boende till toppen, fortsatte att driva Storhöjden i nära femtio år, tills Calles föräldrar som första privata ägare tog över i början av 80-talet.
– Jag växte upp här uppe, säger han, många av mina första minnen är här uppifrån.

Han berättar att vägen som går upp till anläggningen från 26:an – den som fick namnet Ragnar Forsbergs väg efter en av de drivande krafterna i Filipstads Gille – byggdes av hans far för att kunna locka upp gäster som passerade förbi på landsvägen.
– Jag vet inte hur han lyckades bygga en väg, säger han med ett skratt, men det gjorde han.

Calles föräldrar sålde Storhöjden 1988, men när bergsmansgården 1993 förstördes i en brand kunde Arne, som Calles pappa hette, inte stå emot utan köpta tillbaka tomten. Han fyndade ett par gamla baracker som han på samma plats som huset stått – än i dag finns det ursprungliga husets stentrappa kvar – byggde ihop och kunde redan sommaren därpå öppna kaffeserveringen i det som skulle komma att bli känt som kaffestugan. Familjen Stjernlöf var tillbaka på Storhöjden.
– Där stod jag och jobbade på somrarna under tonåren, minns Calle.

Även om det kanske inte var samma rusch som det varit på 50-talet blev caféet ett uppskattat och välbesökt utflyktsmål på sommaren, och man fortsatte servera våfflor och fika fram till millennieskiftet då ett annat par tog över verksamheten och drev kaffeserveringen vidare i 17 år.
– Pappa gick bort för snart sex år sedan, då var det här till salu och jag fick en impuls att köpa tillbaka det, berättar Calle.

Det krävdes en hel del funderande innan han bestämde sig för att göra verklighet av impulsen, men till slut bestämde han sig för att han ville se till att anläggningen skulle leva vidare.
– När jag väl köpte det var det svårt att dra i handbromsen ler han. Jag visste vilken potential stället har, så vi gjorde en satsning för att lyfta det en tredje gång.

En renovering och ombyggnad inleddes, i stället för café drog man det mer mot restauranghållet. Big Hill Lodge var fött. Det är satsningar som lönat sig. Pandemi och oroliga tider till trots har mängden gäster ökat för varje år och i dag kommer folk från vida omkring till Storhöjden. Inte minst såhär års är det många fjällturister som stannar till här, varav flera blivit stamgäster som återkommer år efter år. 
– Det känns kul att ha byggt upp ett så bra rykte, varje dag har vi gäster som berättar att de blivit rekommenderade att komma hit.

Med mycket gäster och ett gott rykte menar Calle att det är ett bra läge att lämna vidare till någon annan. Tidigare i år gick han ut med att Big Hill Lodge lagts ut till försäljning hos HRF Förmedling, som är specialiserade på att sälja hotell och restauranger.
– Det var inget lätt beslut att ta, men det är också kul att kunna lämna över till någon när det går bra och med vetskapen att de som tar över kommer ha mycket gäster.

Han berättar att det redan finns mycket intresse hos potentiella köpare, men understryker också att det gäller att hitta rätt köpare, någon som har drivkraften att fortsätta utveckla verksamheten. Som kan ta vara på potentialen inte bara i restaurangen utan även de vackra omgivningarna.

Själv kommer han nu fokusera på sitt yrke som skådespelare, och han ska göra klart en dokumentär om pappa Arne han jobbat med i flera år.
– Den ska bli jättespännande att få göra klart, säger han. Det är ett väldigt viktigt projekt för mig, en del av sorgearbetet.
Han ser sig om i restaurangen.
– Det var det här också, men här har man bara kört på. Det känns skönt att få landa och reflektera över det här också. Vad man ställt till med, ler han.

På frågan om familjen Stjernlöf kommer återvända till Storhöjden ännu en gång svarar han med ett nytt leende:
– Det vet man aldrig, men vi har gjort så mycket med det här så nu är det dags att någon ny tar över och fortsätter utveckla det.

Text & foto: Nicklas Remmegård
Foto: Calle Stjernlöf