Helgtips v. 6

En dålig film, en bra film och så lite barn- och ungdomskultur på toppen. Veckans helgtips är här.

FILM Veckan som kommer är sista chansen att se Åsa-Nisse och den stora kalabaliken på SVT Play. Den är, det ska vi vara ärliga med, inte särskilt bra men det var den sista Åsa-Nisse som gjordes med John Elfström i huvudrollen och bara det är ju ett skäl att se den. Den ska dock ha att för att vara en film om Åsa-Nisse är den förvånansvärt sammanhängande, även om Sjökvistens unga hushållerska plötsligt skrivs ut ur handlingen med en nödlösning som inte står många såpoperor efter. Åse-Nisse och Knohultarn (Klabbarparn är inte med utan att det förklaras varför) åker till Vetlanda för att hitta ett hembiträde till Sjökvisten, en pajkastningsscen – som av Fredrik af Trampe på twitter kallats filmhistoriens mest håglösa pie fight – utbryter, Nisse och Knohultarn blir utelåsta av sina fruar och börjar arbeta hos Sjökvisten, plötsligt dyker Hep Stars upp, Gus Dahlström sitter i en tunna, handelsboden blir nattklubb och Hjördis Petterson är inlåst i en bur. Allt är väldigt konstigt, och bara därför måste du se den.

FILM Ska vi istället tipsa om en film som är bra på riktigt på samma plattform bör du inte missa colombianska Monos. En dramathriller som följer en grupp rebeller bestående av barn och ungdomar posterade på en bergstopp och fången de satts att vakta. Spänningarna inom gruppen, maktkampen, glimtarna av att de mitt allt faktiskt är tonåringar gör det hela till omskakande, på många sätt otäck, filmupplevelse. Därtill storartade skådespelarinsatser av den unga ensemblen. Rekommenderas å det varmaste.

BARN I helgen bjuds på en hel del barn- och ungdomskultur i Karlskoga. Lördag 11 februari gör Örebro Läns Ungdomssymfoniker sin första konsert någonsin i Bregårdsskolans aula, och kommer bjuda på musik av såväl Tjajkosvkij och Grieg som ur Harry Potter-filmerna. Dagen därpå kommer den interaktiva teaterföreställningen Bamse och sjörövarskatten till Folkets hus. En fartfylld föreställning för hela familjen utlovas. Du som vuxen kan sedan med fördel läsa reportaget om redaktionen för den i år 50-årasjubilerande Bamsetidningen som Journalisten publicerade häromveckan. En intressant inblick i arbetet med en av flera generationer djupt älskad serietidning. Eller varför inte lyssna på den av nämnde redaktion producerade Bamse-podden med Kalle Lind som programledare? Han intervjuar där allt från Rune Andréassons söner och seriens manusförfattare till företrädare för svenska barnboksinstitutet. Underhållande och lärorikt, även för vuxna.

Nicklas Remmegård