Helgtips v. 5

Årets första helgtips är här, och vi tipsar om något att titta på, något att lyssna på och något vi knappt kan beskriva. Trevlig helg!

STREAMING En kväll i veckan råkade jag klicka mig in på kategorin kortfilmer på SVT Play och hittade en guldgruva. Här finns ett drygt hundratal kortfilmer av alla de slag, från berörande drama till lättsam komedi och rentav skräck. Fiktivt och dokumentärt. Här finns många pärlor att upptäcka, på allt från någon enstaka minut upp till halvtimmen. En personlig favorit är mockumentären Jag ska fucking bara, där en undersökande journalist spårar upp den nu medelålders Alfons Åberg. En annan är Badaren, om en man som försöker undkomma rättvisan genom att vägra kliva upp ur badet, eller Boll som följer allt som pågår vid sidan av en fotbollsmatch. Hopptornet, 6A, Turkkiosken och Flaskhals har alla blivit omtalade och hyllade, och är alla klart sevärda, tankeväckande och underhållande. Surfar du in och botaniserar bland utbudet lär du snart hitta dina egna favoriter, och slås av hur mycket som hinner berättas på bara några minuter.

MUSIK När klassiska skotska indiebandet Belle and Sebastian häromveckan släppte sitt senaste album Late Developers fick det inte de största rubrikerna – den Stuart Murdoch-frontade septetten med popvärldens kanske vänligaste framtoning hade trots allt sina största framgångar runt millennieskiftet – men precis som vanligt bjuds trivsam, högkvalitativ indie som påminner alla oss som någon gång haft poplugg om vår ungdom. Själv är jag särskilt förtjust i den lätt nostalgiskt tillbakablickande When We Were Young, men överhuvudtaget är det en stark samling sånger. Kanske inte ett album som kommer toppa listorna när årets bästa album ska utses när julen åter börjar smyga sig på, men exakt det album man vill ha av Belle and Sebastian 2023.

AI Nothing, Forever är ett AI-genererat, ändlöst Seinfeld, med skämt så krystade att det gränsar till absurdistisk briljans och tystnader så långa att det tangerar obehag. Har du väl sugits in i Larry, Yvonne, Fred och Kaklers tillvaro kommer du aldrig kunna sluta titta. Det kan vara det bästa – och det värsta – som hänt internet sedan String-Emil. Finns att se på twitch.tv/watchmeforever

Nicklas Remmegård