Arkitektens skiss för hur Gattet kommer se ut när det är färdigt.

Ny restaurang byggs i Kristinehamn

Nu är bygget av Gattet Restaurang och Gästhamn vid kanten av Vålösundet i Kristinehamn i full gång. Redan till sommaren kommer du kunna avnjuta god mat, se båtarna segla förbi och höra sundets stilla kluckande.
– Det känns kul att vara igång, säger Cenneth Sangré.

Sedan Sjöjungfrun för några år sedan stängde och sedermera revs har det saknats en restaurang längs inloppet till Kristinehamn. Det blir det ändring på nu.
– Ambitionen är att göra en riktig sjökrog med en lite bättre meny, berättar Cenneth Sangré som tillsammans med Håkan Svensson står bakom Gattet Restaurang och Gästhamn.

Inspirationen kommer från både västkusten och Stockholms skärgård, och i anknytning till restaurangen kommer man även bygga en gästhamn så det blir möjligt att lägga till med båt.
– Många som kommer till Kristinehamn vill ut och titta på Picassoskulpturen men kommer du med båt har det på många år inte funnits någon vettig plats att lägga till, menar Cenneth, det ska vi åtgärda nu.

Planerna för Gattet har funnits länge. Redan 2017 var Cenneth på väg att köpa den restaurang som tidigare fanns på platsen men den gången hann en annan köpare emellan. Den dåvarande byggnaden revs, och ett par år senare fick Cenneth och Håkan tillfälle att köpa tomten. När så pandemin drog över världen var det inte riktigt läge att trycka på start.
– Vi har väntat länge på att starta bygget så det känns kul att vara igång, säger han.

När vi pratas vid ska man precis börja gjuta bottenplattan, och går allt enligt plan kommer bygget vara färdigt i mitten av juni. Något exakt öppningsdatum är inte spikat men man siktar på att slå upp portarna i början av juli.
– Det verkar som att många kristinehamnare längtat efter det här och det är ett väldigt intresse runt det, så det är jättekul.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Leif Andersson