Foto: Roger Borgerlid

Mycket att välja på för vintersemester på hemmaplan

Du behöver inte resa långt för en härlig vintersemester. Här i Värmland finns mycket att göra och uppleva oavsett om du vill ägna sig åt vintersport, familjeaktiviteter eller kultur.

Vintersemester och sportlov är för många synonymt med skidåkning. 
Många beger sig också till skidorter i fjällen, till Sälen eller kanske till och med till alperna för att susa fram i spår och backar. Det finns dock möjligheter till bra skidåkning på betydligt närmare håll än så. Runt om i Värmland finns ett flertal skidanläggningar för såväl längd- som utförsåkning. Kalhyttan i Filipstad, Torsby skidtunnel och sportcenter, Mattila och Långberget har fina anläggningar för längdåkning, flera av dem med konstsnöspår som ligger fram till våren även om det blir mildväder. Vill du hellre kasta dig utför backen med slalomlagg eller bräda på fötterna bjuder exempelvis Branäs, Ski Sunne, Hovfjället och Valfjället på fin skidåkning med ett flertal pister och nedfarter i varierande svårighetsgrad. Därtill finns givetvis också ett stort antal spår och skidbackar runt om i Värmland där den hugade i mån av snö kan snöra på sig skidorna och ge sig ut för mer eller mindre spontan skidåkning.

Vill du komma ut i naturen kan du på flera ställen boka en tur med snöskoter eller hundsläde, och vill du ha en mer stillsam friluftsupplevelse kan kanske isfiske eller skridskor på någon av landskapets många sjöar och vattendrag vara något – förutsatt såklart att isen är tillräckligt tjock. Får vi en gråtrist och slaskig vinter där snön och minusgraderna lyser med sin frånvaro och pulkabacken är en slänt med visset gräs kan du ta med barnen till Boda Borg eller Mariebergsskogen, eller för att träffa de ulligt gulliga alpackorna på Karlstad Alpackagård.

Eller besöka något av alla besöksvärda museer i området. I Kristinehamn finns såväl Kristinehamns Konstmuseum som Kristinehamns Historiska, varav det senare med start 18 januari visar utställningen Sommaren har inga väggar med Kristinehamnsfotografen Mats Holmstrands bilder av en grupp barn som tillbringade sommaren 1964 på Vålön utanför Kristinehamn. 

Några få mil västerut i Karlstad hittar du både Värmlands Museum och Lars Lerins Sandgrund alldeles intill varandra på Sandgrundsudden. Lite längre att åka från vårt område sett men väl värt ett besök är Rackstadmuseet i Arvika som visar konst av konstnärerna i den så kallade Rackstadskolonin parallellt med intressant samtidskonst.

Fler tips på vad du kan hitta på i Värmland i vinter finns på; visitvarmland.com

Foton: Visit Värmland
Roger Borgerlid
Unsplash