Joakim Kristoffersson har utformat puttinggreen och utslagsplatser.

Jordkullen Arena lyfter Storfors idrottsliv

Den 18 februari är det öppet hus i Jordkullen Arena i Storfors, men redan i slutet av januari slår man upp portarna.
Då får idrottsintresserade tillgång till 2700 kvadratmeter sporthall med lokaler för golf, skytte, padelspel, boule, bordtennis samt ytor för sportlek.
– Vi tycker själva att det här blir en helt fantastisk anläggning, säger Bengt Enghag, som tillsammans med Sven-Erik Rhen har varit projektledare.

För drygt ett år sedan, den 9 december 2021, togs det första spadtaget för anläggningen. Den har kostat drygt 22 miljoner kronor att bygga och nu står den klar.
–  Nu väntar vi bara på slutbesiktning och slutbesked från byggnadsnämnden så att vi kan öppna för allmänheten, säger Bengt.

Anläggningen drivs av Storfors Idrottsallians som består av sju idrottsklubbar; Storfors FF, Storfors Bordtennisklubb, Lundsbergs Golfklubb, Storfors Skytteförening, Storfors Pistolskytteklubb och Storfors judoklubb. Lokaler för judo och fotboll finns i Sporthallen intill nybygget, och de båda anläggningarna är sammanlänkade med en korridor. Café och vandrarhem med 42 bäddar finns också i Sporthallen.

Skyttelokalen är stor, luftig och den tredje anläggningen i Europa som använder den moderna digitala mjukvaran. Här kan 14 personer träna eller tävla samtidigt och tack vare den nya lokalen har Storfors pistolskytteklubb startat en ny aktivitet med luftpistol.
– Det är perfekt för oss att kunna träna inomhus under vintern och vi har nu ett nära samarbete med luftgevärsskyttarna, säger Eric Harju.
Sju nyinköpta luftpistoler finns att låna och Eric tror att satsningen kommer att locka fler ungdomar till klubben.

Jan Kuljunlahti är tränare för Storfors skytteklubb som delar lokal med pistolskyttarna.
– Det här kommer att bli ett lyft för hela vår verksamhet. Nu kan vi även arrangera tävlingar på hemmaplan, säger han och visar rummet för besökare som har glasrutor mot lokalen och stora tv-skärmar för närbild på varje tävlings- eller träningsskott, som man även kan följa på distans via webben.

Storfors Bordtennisklubb byter lokal efter 27 år i källaren under kommunhuset. Klubben har ett 50-tal medlemmar varav 15 spelar och tävlar aktivt. Klubben har ett herrlag i div 4 och flera duktiga ungdomar som tävlar individuellt.
– Den allra största skillnaden blir nog att vi byter betonggolvet mot ett riktigt golv som är anpassat för pingis, säger tränare Tomas Bergquist. Han ser också fram emot samverkan klubbarna emellan.
– Det blir ju enklare att göra större arrangemang tillsammans när allt är samlat, och lättare för folk att komma och titta på när vi tränar, säger han.

Finansieringen av den nya hallen kommer till stor del att hänga på hur stort intresset för padelspel blir i Storfors. 

Alliansen har byggt två dubbelbanor och en singelbana. Dessutom har man köpt in en golfsimulator där grupper kan hyra in sig per timme. Simulatorn har en egen lokal strax intill golfklubbens hall där man kan träna utslag och puttning.

Golfklubbens ordförande Joakim Kristoffersson ser fram emot att öppna verksamheten.
– Vi har ju aldrig haft möjligheten till vinterträning tidigare. Det här kommer att blir en jättefin samlingspunkt för oss, säger han, och betonar att ytmaterialet på den 100 kvadratmeter stora greenen är av högsta kvalitet.
– Det ger en verkligt realistisk spelkänsla. Som en riktigt snabb sommargreen, säger han.

Den 18 februari klockan 10-16, bjuder man alltså in till Öppet hus där allmänheten kan prova på alla de idrotter som finns i lokalerna. Men håll utkik, för hallen öppnas redan innan dess.
– Alla är varmt välkomna, säger Bengt Enghag.

Text & foto: Eva Wiklund