Skydda ditt trägolv mot smuts och väta

Trägolv är det mest populära golvmaterialet i svenska hem. Flera faktorer samverkar för att få ett hållbart trägolv som tål att slita på och som bara blir vackrare med åren. 

Först och främst handlar det naturligtvis om kvaliteten på material och installation, men det är också viktigt att välja rätt golv till rätt plats. Beroende på var golvet ligger ska ytbehandling och skötsel anpassas till det aktuella utrymmet.
– Om du väljer trägolv i hallen så ska det tåla leriga stövlar, smutsiga tassar och blöta kläder, säger Patrik Nordahl, projektledare på branschorganisationen Golvbranschen.

Såhär års är det extra viktigt att skydda golvet från smuts då både grus och väta kan skada golven. 
– Det mesta kan stoppas redan i entrén med en ordentlig avtorkningsmatta, om möjligt även utanför. Har det ändå kommit in bör man ta bort det dagligen, enklast är en klassisk sopskyffel. Eventuellt vatten från indragen snö bör också torkas upp för att inte orsaka fläckar på framför allt trägolv, säger Johan Aspelin, även han från Golvbranschen.

Just vatten bör du även vara försiktig med när du städar ditt trägolv då för mycket vatten är en av trägolvets värsta fiender. Det är också bra att torka bort fläckar direkt och att exempelvis använda möbeltassar för att undvika repor.

Golvbranschen får också många frågor om golvvärme i trägolv, något som fungerar om det görs rätt men där det finns en del att tänka på. Då intresset för att ha golvvärme under sitt trägolv ökar har Golvbranschen tagit fram en uppdaterad version av sin handbok Trägolv på golvvärme.
– Anledningen till uppdateringen är att informationen ska vara relevant. Vi vill också lyfta fram vad som är extra viktigt att tänka på för att installationen ska bli bra. Trägolv på golvvärme underlättar för alla som vill kombinera ett snyggt funktionellt trägolv med ett önskat klimat, säger Patrik Nordahl som varit ansvarig för uppdateringen.

Text: Nicklas Remmegård