Filipstad är bästa tillväxtkommun i Värmland

När kreditupplysningsföretaget Syna strax före jul delade ut utmärkelsen Bästa Tillväxt gick
priset som bästa tillväxtkommun i Värmland till Filipstad.

– Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar, säger Karl Stjerna, VD på Syna, i ett pressmeddelande.

Priset har delats ut årligen sedan 2007 och bygger på ett tillväxtindex som skapas utifrån andelen företag i kommunen som har en omsättningsökning på minst fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna, andelen företag som ökat antalet anställda under samma period samt andelen företag som går med vinst enligt den senaste årsredovisningen. Detta tillväxtindex används sedan för att jämföra kommunerna och därmed kunna kora den kommun med starkast tillväxt under året.

Maria Thiery Wase

Många företag i Filipstads kommun har bidragit till topplaceringen genom att uppfylla minst ett av de tre kriterierna, och hela 20 stycken uppfyller alla tre.
– Det är jätteroligt att det går bra för företagen i Filipstad, säger Maria Thiery Wase som är näringslivschef på Filipstads kommun, och det här visar att Filipstad är en bra kommun att driva företag i.

Hon menar att Filipstad har en bra mix av både större och mindre företag, och poängterar att befintliga företag – som den här utmärkelsen bygger på – är viktiga för att driva tillväxten i kommunen. Hon berömmer den lokala handeln, men lyfter också fram den satsning Barilla, kommunens största företag, aviserat och som innebär att 700 miljoner kommer investeras i ökad produktion i fabriken i Filipstad.
– Även om detta kommer att fördröjas något visar det på en stark framtidstro, som jag vet att både vi och många andra företag delar.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Filipstads kommun