Martin Johansen och Anette Taberman.

Skapar smycken med personlig känsla

Personliga och unika smycken skapade utifrån kundens önskemål är melodin för Smycke­studion i Karlskoga. Med erfarenhet och kunskap hjälper man kunden designa det smycke den vill ha.
– Att ge bort en personlig gåva vid speciella tillfällen ger en fin känsla av att man verkligen bryr sig om personen, säger Martin Johansen, som driver Smyckestudion.

I montrarna glittrar ringar, halsband och örhängen. Det är dock inte här ute i butiken det riktigt spännande sker.
– Allt vi gör är unikt, förklarar Martin Johansen när Mnytt träffar honom och kollegan Anette Taberman i verkstaden på andra sidan glasväggen som skiljer den från butikslokalen. Vill man ha ett smycke som fångar ens personlighet eller en personlig present finns alla möjligheter att göra det.

Nyligen investerade man i en maskin för att kunna göra mer avancerade gravyrer. Martin nämner exempelvis att många brudpar har ett förlovnings­emb­lem som trycks på inbjudningar och annat. Med den nya maskinen kan emblemet graveras i ringarna för att knyta ihop allt till en helhet.
– Det är en väldigt bra maskin, säger Martin. Den tillför fler alternativ för kunden samtidigt som man får ett snyggare resultat.

Den traditionella handgravyren gör man givetvis även fortsättningsvis, men den nya maskinen ökar möjligheterna och de båda teknikerna kan även kombineras och komplettera varan­dra.
– Jag tror alla vill ge bort något med en personlig känsla och nu kan man välja olika typsnitt, storlekar och former. Det går att leka loss för kunden.

Varje smycke är en stegvis process som görs tillsammans med kunden. Hänsyn tas till vem personen som ska ha smycket är, vad de brukar ha för smycken, hur det ska användas. Att vara inkännande är viktigt. För inte minst förlovningsringar finns ofta ganska specifika önskemål och tankar.
– Att få hjälpa människor förverkliga sina idéer och se hur glada de blir när de får sina smycken är fantastiskt roligt, säger Anette.

Ringar är dock långt ifrån det enda man gör. Smyckestudion gör alla typer av smycken och i somras var det rentav en kund som ville ha en kompass i guld.
– Det är få saker som inte går att göra, säger Martin med ett leende. Sätter jag mig ner och tänker hittar jag oftast en lösning.

Text & foto: Nicklas Remmegård