Christofer Brattlöf trivs i det nya köket.

Drömkök med känsla av natur och tradition

När köket som suttit sedan de köpte sitt hus skulle bytas började familjen Brattlöf spåna och fundera. Ungefär ett år senare har det lätt opersonliga millennieskiftesköket förvandlats till ett luftigt kök med ljusinsläpp från tre håll, gott om ytor och en känsla av både natur och tradition.

– Vitt på vitt är inte riktigt vår grej, ler Christofer Brattlöf och stryker med blicken över de mörkt gröna skåpluckorna i det julpyntade köket.

Just färgen var en av de saker som var svårast att komma fram till. Att de ville ha ett grönt kök var de på det klara med tidigt, men att hitta rätt kulör tog sin lilla tid.
– Det är många detaljer och många beslut att fatta när man byter kök, men det svåraste var absolut kulören, menar Christofer.

Färgen de landade i beskriver han som varm och naturlig. Tillsammans med bänkskivorna i granit bil­dar den en röd tråd. Christofer berättar att det var viktigt att få köket att hänga ihop med resten av huset. Hade man valt ett allt för modernt uttryck hade det skurit sig mot det röda huset med vita knutar. Känslan förstärks av vedspisen som suttit här sedan huset byggdes.
– Det sade vi när de började rita på förslag att vedspisen ska vara kvar, säger han och påpekar att den används flitigt för både matlagning och värme.
– Den är toppenbra! Vi använder den nästan varje dag, särskilt nu på vintern.

Bortsett från vedspisen är allt i köket nytt. En vägg har tagits ner för att ge en öppnare känsla ut mot matsalen. Kyl och frys har flyttats till den motsatta väggen och i stället för den mobila köksö köket hade tidigare har det nu byggts en utskjutande yta där man kan sitta och äta.

De hade en grundidé om hur det nya köket skulle se ut. Utifrån den ritade Värmlandskök upp ett förslag och sedan diskuterade man sig fram till det slutliga resultatet. Just möjligheten att få se bilder på hur köket skulle bli lyfter Christofer som en fördel. Då kunde man testa idéer och alternativ på ett smidigt sätt. Över huvud taget beskriver han samarbetet med Värmlandskök som gott. De har, genom sin erfarenhet, bidragit med input under processen, kommit med förslag och idéer på lösningar och bidragit till detaljerna som blir pricken över i.
– Det har varit en väldigt smidig process. Allt har varit koordinerat med elektriker, rörmokare och andra hantverkare så timingen har funkat väldigt bra. Jag tror inte det kan ha gått smidigare.

De hade själva rivit ut det gamla köket och lagt nytt golv. När bygget av det nya körde igång tog det inte mer än ett par veckor innan de kunde börja använda köket. Nu har familjen ett kök att trivas i för många år framöver.
– Vi tillbringar mycket tid här när vi är hemma, vi är verkligen jättenöjda.

Text & foto: Nicklas Remmegård