Helgtips v. 48

Fredagen är här, helgen är nära och här kommer precis som brukligt veckans helgtips.

FILM Nu på söndag är sista chansen för den här gången att se Hasse Ekmans skojiga komedi Som folk är mest (1944) på SVT Play. Kanske allra mest sevärd för Stig Järrels gestaltning av den nitiske kontorschefen Enander. vars eventuella likhet med verkliga personer givetvis är rent slumpmässig och inte har någon som helst motsvarighet i verkligenheten, som det påpekas i filmens inledning. Kärlekshistorien som är filmens grundläggande handling är av mindre betydelse, med vår tids mått mätt känns den rentav lätt sunkig med en man som balanserar på otrohetens rand och upplever sig djupt orättvist behandlad när fästmön blir upprörd, det här är en film där enskilda scener, inslag och repliker utgör behållningen. ”Det finns ingen anledning att gå omkring och lukta i arbetet”, säger Enander i en scen. I en annan håller den annars så metodiske kontorschefen ett något låt oss kalla det slirigt tal på en firmafest. Och även om hans eventuella likhet med verkliga personer givetvis, som påpekas i filmens inledning, är helt slumpmässig och inte har någon som helst motsvarighet i verkligheten kan nog konstateras att det är en film som svårligen låtit sig göras bara ett par, tre år tidigare.

Det är en riktigt rolig film, så passa på att se den.

LÄSNING I veckan dök årets Spotify Wrapped, där du kan se vad du lyssnat mest på under året, upp. Som valigt bjöd det inte på några större överraskningar. Även om jag vill tro att jag ständigt lyssnar på ny musik är det ungefär samma artister i toppen år till år. För även om man lyssnar mycket och brett har man ju sina eviga hjältar man alltid återkommer till, särskilt när man som jag passerat ungdomsåren och med obekvämt raska kliv närmar sig de 40. På mina listor återkommer ofta exempelvis Annika Norlin, Broder Daniel, Håkan och Kent. De sistnämnda har funnits med på topp fem i alla fall de 7-8 senaste åren, flera av dem på förstaplatsen. Nyheten om att de skulle lägga av sparkade igång en Kentperiod som uppenbarligen inte tagit slut. Andra som säger sig gilla Kent är, obekvämt nog, Ulf Kristersson och den nytillträdda kulturministern Parisa Liljestrand. I en rolig artikel på Arbetets kultursida har Johannes Klenell frågat ett antal profiler hur denna moderata vurm för sörmländskt svårmod kommer sig. Resultatet blir en underhållande bit samtidsanalys. Du bör givetvis genast läsa.

EVENT I helgen är det dags för invigning av Bergslagens artilleriregemente, A9, i Kristinehamn. Konsert på lördag och stor invigningsceremoni med besök av både försvarsministern, ÖB och kungligheter. Biljetterna gick åt i ett nafs, men hela ceremonin kommer livestreamas på förbandets Facebooksida. Givetvis är även vi på Mnytt vara på plats och bevaka evenemanget, du kommer kunna läsa om det i vårt stora julnummer som landar i brevlådan i mitten av december.

Nicklas Remmegård