Helgtips v. 47

En podd, ett journalfilmsinslag och ett nytt favoritband. Veckans helgtips bjuder på en salig blandning kultur såhär till advent.

PODD För några veckor sedan tipsade vi om ett par beredskapsfilmer här i helgtipsen. Så passande då att veckans avsnitt av alltid hörvärda Snedtänkt handlar om just beredskapsfilm. Finns på SR Play, på Sveriges Radios hemsida och, som det brukar heta, där poddar finns.

ADVENT I helgen är det som bekant första advent. Och varför då inte komma i adventsstämning med journalfilmsklippet Julstök på Haga som finns på SVT:s öppet arkiv? Här får vi se en lintott till stjärngosse som med busig uppsyn både julbaka och slår in julklappar tillsammans med sina systrar. Det har runnit en del vatten under broarna sedan det julstöket, och om stjärngossen i fråga fortfarande hyser samma fascination för lackförseglingar och bristande talang för att blåsa ut stearinljus förtäljer icke historien.

MUSIK I våras släppte Blekingebördiga duon Svart Ridå EP:n 18 minuter av ditt liv (som titeln till trots klockar in på drygt 19 minuter). Den består av fyra låtar i gränslandet mellan indierock och indiepop, med tydliga spår av det sena 90-talets och tidiga 00-talets indierock, inte minst av Kent. Kort sagt fruktansvärt bra. Nu är de med ny singel. Visioner är ännu en utsökt indiepärla. Inte alls väsensskilt från de tidigare låtarna men med en tydligare och större refräng. Som gjord för att lyfta mot himlen en sen natt på en festivalscen. Ett nytt favoritband.

Nicklas Remmegård